Уряд спрямував ФССУ кошти для погашення боргу перед застрахованими особами


Міністерство соціальної політики ініціювало спрямування додаткових понад 700 млн грн на погашення заборгованостей за виплатами Фонду соціального страхування.

Внаслідок комплексу проблем, пов’язаних з воєнною агресією РФ та неефективністю управління Фондом страховими коштами, станом на 29 вересня 2022 р. у бюджеті Фонду соціального страхування утворилась значна заборгованість за виплатою матеріального забезпечення, зокрема по допомозі по тимчасовій непрацездатності та допомозі по вагітності та пологах перед застрахованими особами.

Для вирішення зазначених проблем з ініціативи Мінсоцполітики уряд ухвалив рішення про спрямування додаткових понад 700 млн грн на погашення заборгованості. Відповідні рішення були ухвалені КМУ на засіданні 8 жовтня.

Зокрема, уряд переспрямував на погашення заборгованості 353 млн грн з інших бюджетних програм Мінсоцполітики, а також близько 360 млн грн — шляхом зменшення адміністративних витрат Фонду соціального страхування.

Також рішенням КМУ Фонду соцстрахування запропоновано встановити пріоритизацію виплат — виплати коштів мають бути спрямовані передусім для людей, а не на адміністративні витрати.


ДОВІДКОВО

З метою виправлення системних проблем у здійсненні страхових виплат у вересні Верховною Радою було ухвалено Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (нова редакція) та інших законодавчих актів України» (реєстраційний № 3663). Зазначений закон набуває чинності 1 січня 2023 р. та допоможе вирішити хронічні проблеми із накопиченням заборгованостей за страховими виплатами громадянам та оптимізувати управління шляхом приєднання Фонду соцстрахування до Пенсійного Фонду. Це дасть змогу зменшити адміністративні витрати на утримання апарату, що здійснює виплати, і диджиталізувати виплати отримувачам.