Уряд затвердив законопроєкт щодо внесення змін до КЗпП


Згідно з інформацією, оприлюдненою під час трансляції засідання КМУ 2 грудня, прийнято рішення ухвалити законопроєкт Мінекономіки щодо удосконалення правового регулювання праці деяких категорій працівників.

Як зазначено у пояснювальній записці, його метою є зміцнення системи гарантій правового захисту працюючих жінок під час вагітності, пологів і вигодовування дитини, закріплення на законодавчому рівні недискримінації вагітних жінок та матерів-годувальниць, удосконалення правового регулювання роботи працівників, які мають дітей.

Зокрема, проєктом пропонується:

1. У ст. 2-1 КЗпП передбачити заборону дискримінації під час трудових відносин за ознакою вагітності.

2. У новій редакції викласти ст. 174 КЗпП. Вона матиме назву «Роботи, на яких забороняється застосування праці жінок, в тому числі вагітних і жінок, які вигодовують дитину віком до півтора року».

3. Виключити із КЗпП:

Обмеження залучення до нічних і надурочних робіт, робіт у вихідні, святкові та неробочі дні, направлення у відрядження пропонують прописати в оновленій ст. 177 КЗпП.

4. Доповнити КЗпП новою ст. 178-1 «Гарантії на період проходження рекомендованих лікарем медичних обстежень, що проводяться у зв’язку з вагітністю». У ній прописано, що вагітна жінка звільняється від виконання роботи на період проходження рекомендованих лікарем медичних обстежень, що проводяться у зв’язку з вагітністю, у робочий час. На час проведення медичного обстеження за вагітною жінкою зберігається середня заробітна плата.

Відповідні зміни також будуть внесені до Закону України «Про охорону праці». Зокрема, за оновленою ст. 10 цього Закону забороняється застосування праці вагітних жінок і жінок, які вигодовують дитину віком до півтора року, на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, на підземних роботах, крім деяких підземних робіт (нефізичних робіт або робіт, пов’язаних із санітарним та побутовим обслуговуванням).