У колдоговорі можна передбачити збереження середнього заробітку за мобілізованими працівниками


Згідно зі змінами, внесеними Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 р. № 2352-IX, за працівником, призваним на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення, не зберігається середній заробіток.

Однак відповідно до ст. 9-1 КЗпП підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за власні кошти можуть встановлювати додаткові порівняно із законодавством трудові та соціально-побутові пільги для працівників.

Згідно із ст. 13 КЗпП та ст. 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» колективний договір може передбачати додаткові порівняно з чинним законодавством і угодами гарантії, соціально-побутові пільги.

Колдоговір може передбачати збереження за мобілізованими працівниками середнього заробітку, про що Держпраці надала відповідні роз’яснення в листі від 28.07.2022 р. № 2498/4/4.1-ЗВ-22а.


Джерело: Федерація професійних спілок України