Верховна Рада обмежила розмір зарплат чиновників


Верховна Рада 10 квітня ухвалила закон про обмеження зарплат чиновників. Йдеться про законопроєкт № 8312, який спочатку цього не передбачав.

Втім, після обговорення у залі було вирішено схвалити поправку, якою установити, що у квітні 2023 року та на період до припинення або скасування воєнного стану заробітна плата абогрошове забезпечення працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ, включаючи органи державної влади, крім органів місцевого самоврядування, нараховуються у розмірі, що не перевищує 10 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2023 року.

Тобто вони можуть отримувати не більше 67 тисяч грн.

Це обмеження відповідно до поправки має застосовуватися також під час нарахування заробітної плати народним депутатам України, членам Кабінету Міністрів України, прокурорам, працівникам, службовим і посадовим особам Національного банку України, а також іншим службовим і посадовим особам, працівникам, оплата праці яких регулюється спеціальними законами, працівникам суб’єктів господарювання, 100 відсотків акцій (часток) якого належить державі або іншому господарському товариству, 100 відсотків акцій (часток) якого належать державі.

При цьому у зазначеному максимальному розмірі не враховуються суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги для оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та оплата щорічної відпустки.

Зазначене обмеження не застосовуватиметься при нарахуванні заробітної плати, грошового забезпечення таким особам:


Джерело: Судово-юридична газета