Президент повернув до комітету Верховної Ради законопроєкт про звільнення за колабораціонізм


25 квітня Верховна Рада ухвалила в цілому,  а 30 квітня передала на підпис Президенту законопроєкт № 7731 "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань". 
15 травня Президент повернув його зі своїми пропозиціями до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Документом передбачаються такі нові підстави для звільнення працівника:

Звільнення у таких випадках потребуватиме попередньої згоди первинної профспілки, членом якої є працівник (ст. 43 КЗпП).

Законопроєктом також запроваджується поняття «правил поведінки на підприємстві, в установі, організації» як додаткова складова правил внутрішнього трудового розпорядку. Відповідні правила поведінки мають містити положення, зокрема, про:

Встановлення правил поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави та/або об’єктах чи операторах критичної інфраструктури, є відповідно до положень законопроєкту обов’язковим.