Верховній Раді рекомендують підтримати зміни у сфері соціальних відпусток


Комітет з питань молоді і спорту рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері соціальних відпусто (№ 9018), поданий народним депутатом України Юрченком О. М. та іншими народними депутатами, з урахуванням пропозицій Комітету.

Законопроєктом пропонується:

Під час обговорення члени Комітету підтримали законопроєкт, оскільки його реалізація призведе до посилення підтримки сімей з дітьми, формування відповідального батьківства та забезпечить імплементацію окремих положень Директиви 2019/1158 Європейського Парламенту і Ради від 20 червня 2019 року про збалансованість службових та сімейних обов’язків для батьків і опікунів.

Водночас члени Комітету погодились із зауваженнями Міністерства економіки України та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо надання додаткової соціальної відпустки працівникам, які мають дітей, загальним обсягом 10 календарних днів (а не 10 календарних днів кожному з батьків), уточнення визначень «одинокий батько» та «одинока мати», визначення механізму контролю тривалості спільного перебування батьків у відпустці для догляду за дитиною, створення гнучких умов для роботи жінок, які виховують дітей, що потребують постійного догляду.


Джерело: Комітет з питань молоді і спорту