Внесено зміни до Модельного статуту товариства з обмеженою відповідальністю


Постановою КМУ від 25.04.2023 р. № 387 внесено зміни до Модельного статуту товариства з обмеженою відповідальністю. Зокрема, встановлено, що загальні збори учасників можуть вирішувати будь-які питання діяльності Товариства, крім питань, віднесених до виключної компетенції інших органів Товариства. 

У разі смерті особи, яка діяла як одноосібний виконавчий орган (голова колегіального виконавчого органу) Товариства, набуття такою особою правового статусу зниклої безвісти за особливих обставин, виконувачем обов’язків до обрання в установленому порядку іншої особи стає заступник одноосібного виконавчого органу (член колегіального виконавчого органу, який є найстаршим за віком), якщо така посада відсутня або вакантна, — головний бухгалтер Товариства, якщо посада головного бухгалтера Товариства відсутня або вакантна, — працівник Товариства з найвищою заробітною платою, нарахованою за останній повний календарний місяць, що передує місяцю, в якому відповідна особа померла або набула правового статусу особи зниклої безвісти за особливих обставин. Якщо двом або більше працівникам Товариства за відповідний місяць нараховано однакову заробітну плату, виконувачем обов’язків стає той із них, який є найстаршим за віком.

Якщо особа, на яку покладається виконання обов'язків одноосібного виконавчого органу (голови колегіального виконавчого органу) ТОВ, відмовляється від виконання обов'язків за зазначеною посадою, виконувачем обов'язків одноосібного виконавчого органу (голови колегіального виконавчого органу) стає наступна за нею особа (відповідно до указаного переліку), яка погодилася взяти на себе виконання відповідних обов'язків. Виконувач обов'язків зобов'язаний невідкладно повідомити учасникам товариства про смерть особи, яка діяла як одноосібний виконавчий орган (голова колегіального виконавчого органу) товариства, або набуття нею правового статусу особи зниклої безвісти за особливих обставин.

Постанова набирає чинності через 3 місяці з дня її опублікування, тобто 27 липня 2023 року.