З 27 січня діють зміни до порядку компенсації роботодавцям за працевлаштування ВПО


24 січня на черговому засіданні КМУ було внесено зміни до Порядку здійснення заходів сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для внутрішньо переміщених осіб.

Ці зміни затверджені Постановою № 67 від 24.01.2023 року. Її було опубліковано в "Урядовому курʼєрі" 27 січня. Отже, оновлені правила діють з цієї дати.
 

Згідно з внесеними змінами, роботодавець отримує:
 

Також встановлюється, що у разі звільнення працівника, за якого виплачувалася компенсація, до закінчення встановленого строку збереження гарантій зайнятості у разі звільнення працівника за власним бажанням, за угодою сторін, або за  ініціативи роботодавця, сума виплачених коштів повертається у повному обсязі до бюджету Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття або Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю залежно від джерела фінансування компенсації.

Єдине виключення з цього — коли на його робоче місце роботодавцем працевлаштовано іншого зареєстрованого безробітного за направленням територіального центру зайнятості до закінчення встановленого строку збереження гарантій зайнятості.

У разі якщо на місце звільненого працівника працевлаштовано зареєстрованого безробітного з числа внутрішньо переміщених осіб, виплата компенсації продовжується до закінчення встановленого строку збереження гарантій зайнятості. 


Джерело: Мінекономіки