Верховна Рада розширила напрями волонтерської діяльності в Україні


15 серпня 2022 р. Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про волонтерську діяльність» щодо підтримки волонтерської діяльності»  (законопроєкт № 7363).

Рішення парламенту сприяє розвитку волонтерського руху в Україні, зокрема, через розширення напрямів волонтерської діяльності в умовах війни, розширення дії окремих норм Закону України «Про волонтерську діяльність», зважаючи на широкомасштабну військову агресію РФ проти України. 

Зокрема, відтепер законодавство передбачає такі додаткові напрями волонтерства в умовах війни:

Також новий Закон забезпечує можливість для розробки та імплементації загальнодержавних цільових програм з підтримки розвитку волонтерства та інших заходів з метою підтримки волонтерської діяльності в Україні.

Законом визначено також, що волонтерська допомога може здійснюватися в онлайн-режимі за допомогою мережі Інтернет та інших телекомунікаційних мереж.

Крім того, завдяки нормам законодавчого акта в Україні буде створена інформаційно-аналітична платформа для інформування про можливості волонтерства в Україні та за її межами, підтримки інститутів громадянського суспільства в залученні волонтерів та для розміщення іншої інформації з метою сприяння розвитку волонтерського руху в Україні.

Головним з підготовки законопроєкту № 7363 було визначено Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. За підсумками роботи над проєктом акта Комітет рекомендував парламенту ухвалити його у другому читанні та в цілому.