Взяття жінок на військовий облік перенесено на рік — на 1 жовтня 2023 року


Наразі в парламенті на рівні профільного комітету Верховної Ради доопрацьовується проєкт Закону України «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Свої пропозиції, які, серед іншого, передбачають, що взяття на військовий облік жінок носить винятково добровільний характер, Міністерство оборони України раніше направило до Комітету.
 
Водночас, розуміючи, що законотворчий процес є тривалим, паралельно Міноборони, в межах повноважень, підготувало наказ, яким укотре відтермінувало взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік — на 1 жовтня 2023 р. Відповідний наказ 6 вересня підписав міністр оборони Олексій Резніков.
 
Цей наказ не змінює норм чинного законодавства, але він дозволить Комітету, а потім і парламенту в цілому доопрацювати і внести зміни до законодавства, щоб врегулювати це питання.

"Ми ж у межах своїх повноважень можемо лише відтермінувати строки. Тож ще на рік — до 01 жовтня 2023 р., їх відтерміновано, а за цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій/спеціальностей є виключно добровільним. Робота в комітеті Верховної Ради активно продовжується. Тому ніякої паніки і зради. Ніяких обмежень для жінок не існує", повідомила у своєму телеграм-каналі заступник міністра оборони Ганна Маляр.

Після ухвалення відповідних змін до законодавства щодо винятково добровільного взяття на військовий облік жінок необхідності знову і знову відтерміновувати строки наказами Міноборони більше не буде.

Як заявив Генеральний штаб, досвід розгортання всіх військових частин Збройних сил України та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі немає гострої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку.