З 19 липня інспектори Держпраці можуть проводити перевірки під час війни


Управління Держпраці у Хмельницькій області повідомляє, що 19 липня 2022 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 р. № 2352-IX. Цим Законом внесені зміни до КЗпП, законів України «Про оплату праці», «Про відпустки» та «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Зокрема, внесені зміни передбачають, що у період дії воєнного стану інспектори праці можуть здійснювати інспектування роботодавців з питань:

Слід зазначити, що з початку війни до Держпраці надійшли тисячі звернень громадян щодо порушення їх трудових прав. Найчастіше працівники звертаються з питань оплати праці, незаконного звільнення або призупинення дії трудового договору, примусового надання відпусток без збереження заробітної плати тощо.

З метою запобігання порушенням та враховуючи зміни, які відбулися в трудовому законодавстві у період воєнного стану, Держпраці проводить активну інформаційно-роз’яснювальну роботу як з роботодавцями, так і з працівниками. Це і підтримка роботодавців через консультації безпосередньо на підприємствах, яких з початку війни надано вже більше 33 тисяч.

Також це і дистанційне консультування як роботодавців, так і працівників через сервіс «Інтерактивний інспектор». З 24.02.2022 р. майже 120 тисяч осіб звернулися за отриманням консультацій з питань праці. Найбільше звернень надходило з питань оплати праці – 40 тисяч, надання відпусток, у тому числі щодо відпусток без збереження заробітної плати, – 15 тисяч, оформлення трудових відносин – 15 тисяч, звільнення – 10 тисяч.

Крім того, відповіді на питання, щодо яких найчастіше звертаються через сервіс «Інтерактивний інспектор», розміщуються на інформаційному порталі pratsia.in.ua. На сьогодні на порталі розміщено понад 120 відповідей.

Водночас не у всіх випадках роботодавці дослухаються до порад та роз’яснень. Саме в таких випадках інспектори мають реагувати на кожне з таких порушень.

Вкотре наголошуємо, що дотримання законодавства та недопущення порушень прав працівників – гарантія відсутності перевірок і штрафів! Дотримання законодавства про працю – це повага до кожного працівника, до кожного українця.