З 28 січня заборонений виїзд чиновників за кордон без поважних причин


28 січня набрала чинності постанова КМУ "Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України" від 27.01.2023 р. № 69.

Згідно з постановою під час воєнного стану мають право перетинати державний кордон на підставі відповідних рішень про службові відрядження:

У виняткових випадках пропуск через державний кордон жінки та/або чоловіка, який є одиноким батьком, з числа вищезазначених осіб, які мають дитину/дітей віком до 18 років (включно), під час їх виїзду за межі України з метою відвідування таких дітей, які перебувають за межами України, або для супроводження таких дітей для виїзду за межі України здійснюватиметься уповноваженими особами Держприкордонслужби за наявності відповідних підтвердних документів.

Пропуск військовослужбовців через державний кордон під час воєнного стану здійснюватиметься уповноваженими особами Держприкордонслужби на підставі прийнятих Міністром оборони, керівником іншого утвореного відповідно до закону військового формування, керівником правоохоронного органу спеціального призначення, керівником розвідувального органу рішень щодо виконання завдань у сфері безпеки і оборони.

Пропуск через державний кордон вищезазначених осіб для лікування за кордоном здійснюється за наявності документів, які дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну, та листа Міністра охорони здоров’я про погоджений з іноземною стороною перелік осіб, яких заклади охорони здоров’я іноземних держав можуть прийняти на лікування за кордоном. Виїзд таких осіб дозволяється у супроводі одного з членів сім’ї першого ступеня споріднення.