За дискримінаційні умови в оголошенні про вакансію стягуватиметься штраф


На сайті Мінекономіки розміщено для обговорення проєкт постанови, якою пропонується затвердити Порядок сплати рекламодавцями до державного бюджету штрафів за порушення вимог Закону України «Про рекламу» щодо реклами про вакансії (прийняття на роботу).

Стаття 24-1 Закону України «Про рекламу» містить вимоги до рекламодавців — замовників реклами про вакансії (прийняття на роботу).

Зокрема, в рекламі про вакансії (прийняття на роботу) забороняється:

Законом України «Про внесення змін до Закону України "Про рекламу" щодо протидії дискримінації за ознакою статі» від 10.09.2021 р. № 1750 (далі — Закон № 1750) було внесено зміни (які наберуть чинності 08.01.2022 р.) у частині сплати штрафів у разі порушення наведених вище вимог до реклами. З 08.01.2022 р. штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати сплачуватиметься у встановленому КМУ порядку. Порядок визначатеме процедуру сплати рекламодавцями до державного бюджету штрафу за порушення вимог ст. 24-1 Закону України «Про рекламу» щодо реклами про вакансії (прийняття на роботу).

Відповідальним органом за накладення зазначеного штрафу встановлюється Держпраці.

Процедура накладення штрафу виглядає таким чином:

Пунктом 2 проєкту постанови передбачається, що затверджений нею Порядок набере чинності одночасно з набранням чинності Законом № 1750 (тобто 08.01.2022 р.), але не раніше дня опублікування постанови.