Захисні маски від профспілки — це дохід


В індивідуальній податковій консультації від 19.08.2020 р. № 3464/ІПК/99-00-04-05-03-06 ДПСУ роз’яснює, що оскільки первинна профспілкова організація у розумінні Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» не є роботодавцем, а її члени — не є її працівниками, то вартість спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту, якими профспілкова організація тимчасово забезпечує платника податку, включається до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як додаткове благо та оподатковується ПДФО та ВЗ на загальних підставах, за умови, що зазначений дохід одержується безпосередньо конкретним платником податків.

Тож, по-перше, з цієї ІПК окремі платники податків насамперед мають змогу переконатися в тому, що профспілка і роботодавець — це дві різні юридичні особи, два різних податкових агенти та дві різні ф. № 1ДФ.

По-друге, хочемо звернути увагу на застереження: «за умови, що зазначений дохід одержується безпосередньо конкретним платником податків». Чи правильним буде твердження: якщо поставити на прохідній мішок захисник масок і кожен охочий братиме їх собі, доходу й об’єкта оподаткування ПДФО та ВЗ не буде?

 

Індивідуальна податкова консультація
від 19.08.2020 р. № 3464/ІПК/99-00-04-05-03-06