Захисники і захисниці, які мають особливі заслуги перед Україною, отримуватимуть щомісяця до трьох мінімальних зарплат


З 1 січня 2023 р. громадяни, які мають особливі заслуги перед Україною та брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності нашої країни, а також члени сімей загиблих громадян з числа таких осіб, щомісяця отримуватимуть грошові виплати в розмірі до трьох мінімальних заробітних плат.

Відповідний законопроєкт “Про грошове забезпечення деяких категорій громадян” (реєстраційний № 7141), у розробці якого безпосередньої брали участь фахівці Мінветеранів, ухвалила Верховна Рада України.

Ним встановлюється щомісячна грошова виплата в розмірі від 1-ї до 3-х мінімальних заробітних плат для осіб, які брали безпосередню участь в АТО, ООС, у заходах з оборони України у зв’язку з військовою агресією РФ проти України і яким присвоєно звання Герой України з врученням ордена “Золота Зірка”, або яких нагороджено орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів, орденом “За мужність” трьох ступенів чи орденом княгині Ольги трьох ступенів, а також членам сімей загиблих (померлих) громадян з числа таких осіб.

“Сьогодні Парламент ухвалив ще один важливий законопроєкт щодо створення належних умов для життєзабезпечення наших захисників та захисниць, які мають особливі заслуги перед Україною та брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України. Разом з Офісом Президента, Урядом, народними депутатами парламентського Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів продовжуємо робити все можливе для гідної соціальної підтримки захисників України, їхніх сімей та родин загиблих воїнів! Дякую за підтримку та ухвалення законопроєкту”, – наголосила міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

Отже, ухваленим законопроєктом встановлено щомісячну виплату грошової допомоги:

Грошове забезпечення виплачуватиметься щомісяця з дня звернення за його призначенням.

Закон набере чинності з 01 січня 2023 р.