Законодавство не передбачає повторного навчання з питань охорони праці в разі сумісництва


Чинне законодавство України не передбачає обов'язку працівників проходити повторне навчання в разі сумісництва ідентичних професій і спеціальностей та не передбачає обов'язку роботодавця забезпечити проходження повторного навчання з питань охорони праці працівникам, які надали документи про проходження відповідного навчання. Про це йдеться в постанові ВС/КАС від 25.11.2021 р. у справі № 520/5530/19.

Відповідно до п. 3.6 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та Переліку робіт з підвищеною небезпекою, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 р. № 15, особи, які суміщують професії, проходять навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці як з їхніх основних професій, так і за професіями, що суміщуються.

Але в даному випадку працівники працюють за сумісництвом на аналогічних посадах, як і за основним місцем роботи, а не суміщують різні професії (посади) на тому ж підприємстві поряд із основною роботою.

Працівники, які працюють за сумісництвом, виконують той самий перелік робіт на тому ж обладнанні, що й на основному місці роботи, а тому не потребують проходження навчання та перевірки знань з питань охорони праці.