Заповнення звітності з ЄСВ підприємцями


Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що 10.12.2020 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої распіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 04.12.2020 р. № 1072-ІХ.

Нагадаємо, що одним з пунктів цього Закону передбачено тимчасове звільнення від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ платників спрощеної системи I групи в частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за періоди з 1 по 31 грудня 2020 р., з 1 по 31 січня, з 1 по 28 лютого, з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2021 р. за себе. Але такі періоди включаються до страхового стажу.

Крім того, якщо суб’єкт підприємницької діяльності не отримував доходу в грудні та основний КВЕД є в Переліку, то такий суб’єкт  звільняється від обов’язку визначити базу нарахування, а також суму єдиного внеску, яка не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. А отже, і в річному звіті (додаток 5) за березень − травень та грудень 2020 р. не зазначає мінімальної суми єдиного внеску.

Отже, у разі звільнення від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ за періоди березень, квітень, травень, грудень 2020 р. у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби, показники графи 3 таблиці 1 Звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого ЄСВ (форма № Д5 (річна)) до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ заповнюються таким чином:

У той же час у графі 4 таблиці 1 Звіту в місяцях звільнення від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ (березень, квітень, травень, грудень) проставляються прочерки, а показники інших календарних місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник ЄСВ, заповнюються на загальних підставах.