ДПСУ наказом від 04.05.2023 р. № 322 затвердила Методику проведення перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та військового збору. Її призначено для застосування посадовими особами контролюючих органів під час виконання ними функціональних обов’язків. Вона має роз’яснювальний та інформаційний характер, не є вичерпною і може змінюватися та/або доповнюватися.

Методика містить інформацію щодо:

Під час проведення перевірки може бути використана інформація, що надійшла: 

Метою документальної перевірки податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску є встановлення правильності та своєчасності їхнього нарахування та сплати (перерахування), а також відображення в обліку та звітності.

Перевірка ПДФО, військового збору та ЄСВ передбачає такі напрями дослідження: 

Документальна перевірка включає порівняння первинних документів зі зведеними обліковими регістрами та визначення достовірності відображення господарських операцій у бухгалтерському обліку, взаємний контроль операцій, зіставлення облікових регістрів із даними Головної книги, показників фінансової та податкової звітності. 


Джерело: Державна податкова служба України