Зміни у повідомленні про прийняття на роботу та реєстрі е-лікарняних


Уряд постановою від 28.12.2021 р. № 1392 вніс зміни до постанов КМУ «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» від 17.06.2015 р. № 413 (далі — Постанова № 413) і «Деякі питання організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього» від 17.04. 2019 р. № 328 (далі — Порядок № 328).

Постанова № 413 матиме нову назву — «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту». Тож до неї додано посилання на частину першу ст. 23 Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» і встановлено, що повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою (крім повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації) та/або резидентом Дія Сіті до територіальних органів Державної податкової служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором та/або до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті засобами електронного зв’язку з використанням електронного підпису відповідальних осіб, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу.

За відсутності технічної можливості подання повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту засобами електронного зв’язку в електронній формі таке повідомлення подається у формі документа на папері згідно з додатком разом з копією в електронній формі.

Інформація, що міститься у повідомленні про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту, вноситься до реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». У новій редакції викладено форму повідомлення.

Змінами, внесеними до п. 16 Порядку № 328, встановлено, що форма витягу, зазначеного у цьому пункті, затверджується правлінням Пенсійного фонду України за погодженням із Мінсоцполітики. Йдеться про надання інформації з Електронного реєстру листків непрацездатності органами Пенсійного фонду України в паперовій формі як витяг з Реєстру за усним зверненням:

Інформація з Реєстру може надаватися застрахованим особам в електронній формі через термінали доступу, в тому числі автоматизовані, суб’єктів, підключених до інформаційних сервісів на порталі послуг відповідно до укладених з Пенсійним фондом України договорів у порядку, встановленому законодавством.

Схоже, що це вказівка ПФУ видавати витяги з Реєстру, про які заявляв ФСС для підтвердження наявності е-лікарняного.


Повідомлення про прийняття працівника на роботу