Зміни в ПКУ: поділ платників на категорії та сплата податків


Набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» від 12.05.2022 р. № 2260-IX. Ним внесено зміни до п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України.

Нагадаємо, що пп. 69.1 до внесення цих змін дозволяв не подавати податкову звітність та не сплачувати податкові зобов’язання, якщо у платників не було такої можливості, без застосування штрафних санкцій за умови виконання цих обов’язків  протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану.

Тепер же платників податків поділено на категорії (може / не може звітувати та сплачувати податки), кожній з яких визначено строки, коли вони повинні подати звітність та сплатити податкові зобов’язання.

Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов'язків, визначених у цьому підпункті, та перелік документів на підтвердження затверджується Мінфіном.

Також відновлюється можливість проведення податкових перевірок.

Детальніше це питання буде розглянуто в коментарі найближчим часом.