Зміни в поданні фінансової звітності


Постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2019 р. № 625 внесено зміни до Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою від 28.02.2000 р. № 419 (далі — Порядок № 419). Зміни стосуються подання звітності в галузі видобування корисних копали, а також малими підприємствами та підприємствами, розташованими в зоні окупації.

Зокрема, змінами, внесеними до абзацу третього п. 2 Порядку № 419, встановлено, що фінансова звітність та консолідована фінансова звітність складаються за міжнародними стандартами фінансової звітності суб'єктами господарювання, які провадять діяльність у видобувних галузях (було — підприємствами, які провадять діяльність з видобутку корисних копалин загальнодержавного значення).

Суб'єкти господарювання, які провадять діяльність у видобувних галузях, звіт про платежі на користь держави подають відповідно до Закону України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях» (новий абзац десятий).

Викладено в новій редакції абзац шістнадцятий п. 2 Порядку № 419. Підприємства, які відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» належать до мікропідприємств, непідприємницькі товариства (крім тих, що зобов'язані складати фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності) та підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства, подають відповідним органам скорочену за показниками річну фінансову звітність у складі балансу і звіту про фінансові результати. Було — підприємства, яким відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» встановлюється скорочена за показниками фінансова звітність у складі балансу та звіту про фінансові результати (крім тих, які зобов'язані складати фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності), та підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів і витрат відповідно до податкового законодавства, подають відповідним органам річну фінансову звітність, передбачену для суб'єктів малого підприємництва.

Новим абзацом десятим п. 12 Порядку № 419 встановлено, що підприємства, які з дати початку тимчасової окупації мали місцезнаходження на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях, території проведення антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, або структурні підрозділи (відокремлене майно) яких розташовані на таких територіях, проводять інвентаризацію у разі можливості безпечного та безперешкодного доступу уповноважених осіб до активів, первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку, в яких відображені зобов'язання та власний капітал підприємств.