Зміни в соціальному страхуванні: до ВР подано законопроєкт


Народний депутат України Галина Третьякова подала до Верховної Ради альтернативний законопроєкт № 6171-2 від 01.11.2021 р. про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Фонду соціального страхування України та оптимізації його видатків. 

Зокрема, новий законопроєкт не передбачає зміни кількості днів непрацездатності, що оплачуються за кошти роботодавця (раніше йшлося про збільшення кількості днів, які оплачуються за кошти роботодавця, з 5, які є зараз, до 7).

Разом з цим поданим законопроєктом пропонується уточнення до Закону про ЄСВ, що допомога по тимчасовій непрацездатності застрахованій особі, яка є працівником або гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті, виплачується в розмірі заробітної плати (доходу), з якої фактично сплачено страхові внески до Фонду, обчисленому в порядку, визначеному КМУ, незалежно від страхового стажу. Якщо ця норма буде затверджена, то Кабміну доведеться затвердити ще й порядок визначення такої зарплати (доходу).

Крім того, законопроєкт № 6171-2 передбачає:

Допомога на поховання. Згідно з текстом законопроєкту допомога на поховання, як і зараз, надаватиметься застрахованій особі в разі смерті членів сім’ї застрахованої особи. Проте така допомога не надаватиметься в разі смерті членів сім’ї, які мали самостійні джерела засобів до існування (одержували заробітну плату, пенсію тощо). Зараз така допомога компенсує (хоча б і частково) витрати на поховання людини, незалежно від того, чи були в такої людини кошти, щоб її поховати, чи ні. Різниця лише в тому, який Фонд фінансує цю допомогу: для працівників — ФСС, для пенсіонерів — ПФУ, для безробітних — ФБ тощо.

Крім цього, законопроєктом пропонується, щоб розмір допомоги на поховання визначався правлінням Фонду (починаючи з 1 січня 2022 р.), і щороку збільшувався на показник зростання індексу споживчих цін, що враховується під час формування Державного бюджету України на відповідний рік.