Звільнення ВПО в односторонньому порядку


07 травня 2022 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану» від 21.04.2022 р. № 2220-IX (далі Закон №2220).

Закон № 2220 вніс зміни та доповнення в такі Закони України: «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», «Про зайнятість населення».

Зокрема, внутрішньо переміщена особа тепер має право припинити трудовий договір в односторонньому порядку (Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»): внутрішньо переміщена особа, яка не мала можливості припинити трудовий договір (інший вид зайнятості) відповідно до пункту 1 статті 36, статей 38, 39 КЗпП у зв’язку з неможливістю продовження роботи за таким трудовим договором (іншого виду зайнятості) за попереднім місцем проживання, для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю і соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття має право припинити такий трудовий договір в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості за місцем проживання ВПО заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору.

Держпраці звертає увагу, що датою припинення трудового договору в такому випадку буде день, наступний за днем подання заяви.

Центр зайнятості за місцем проживання ВПО у день припинення трудового договору має повідомити про це:


Отримання ВПО статусу безробітного та призначення допомоги

Для внутрішньо переміщених осіб (п. 33 розділу VIII Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» та п. 52 розділу ХІ Закону України «Про зайнятість населення»):


Джерело: Східне міжрегіональне управління Держпраці