Звіт про працевлаштування осіб з інвалідністю скасують


На пленарному засіданні 16 серпня 2022 року ВРУ прийняла за основу законопроект № 7433 від 03.06.2022 року, який покликаний захистити права фізичних осіб під час воєнного стану та спростити облік робочих місць для осіб з інвалідністю.

Серед запропонованих ініціатив:

1. Для обліку трудової діяльності працівника в електронній формі відомості про переміщення з одного структурного підрозділу до іншого або переведення на іншу постійну посаду або роботу, звільнення, поновлення на роботі, призупинення/відновлення дії трудового договору, а також про присвоєння, зміну або позбавлення рангу, розряду, класу, звання, категорії, складання присяги, стажування, навчання тощо у разі їх відсутності в реєстрі застрахованих осіб подаються страхувальником через вебпортал електронних послуг ПФУ в електронній формі.

2. Обмін інформацією з Державного реєстру з Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю про створення робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавцями тощо та використання таких даних для обрахунку квоти на працевлаштування людей з інвалідністю. Фактично це прибирає обов'язок роботодавця звітувати за окремою формою про працевлаштування осіб з інвалідністю.

3. Для ФОП, в тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, членів фермерського господарства, які не сплачували страхові внески в період дії воєнного стану в Україні, такий період включають до страхового стажу та вважають, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.