Як підготуватися до кадрових перевірок


Держпраці на своєму сайті повідомила про початок позапланових перевірок, а по суті натякнула підприємствам, що слід підготуватись, адже понад два роки такі перевірки не проводились.

Пропонуємо кілька порад, як підготувались до кадрової перевірки, особливо якщо за останній рік на вас вже подавались скарги з боку працівників.

1. Привести до ладу сайт компанії, соцмережі та інформацію в інтернеті

Інспектор праці, який прийшов з перевіркою, вже обізнаний про вашу компанію з відкритих джерел. Ви здивуєтесь, скільки непотрібної для перевірки інформації є в мережах. Наприклад, на сайті — фото дружнього колективу компанії,  а за фактом — працевлаштованих немає. Є інформація про керівника компанії, а насправді це ФОП, і згідно зі штатним розписом директора немає. На сайтах про вакансії є оголошення про пошук працівників на посади, яких немає у штатному розписі компанії.

Тож перевірте інформацію про компанію в інтернеті, приведіть до ладу сайт та сторінки в соцмережах,  видаліть оголошення про вакансії, яких немає у штатному розписі.

2. Провести інструктаж з оформленими та неоформленими працівниками

Працівники під час першої зустрічі з інспектором можуть розповісти йому "непотрібну" інформацію або підписати "непотрібний" документ. Тому слід діяти на випередження та роз’яснити працівникам права та схему поведінки в разі зустрічі з інспектором:

Якщо працівник не оформлений або працює за цивільно-правовим договором, то вищевказані поради не слід використовувати. Якщо зловили на гарячому неоформленого працівника, краще мовчати, вимагати адвоката й нічого не підписувати. 

 

3. Перевірити та привести до ладу кадрові документи

На підприємстві обовʼязково повинні бути такі кадрові документи: