Як звільнитися працівнику, який перебуває за кордоном


Зазвичай працівник повинен подати роботодавцю письмову заяву про звільнення з власним підписом, датою складання та датою звільнення, зареєструвати її (на другій копії заяви проставляється вхідний номер та дата отримання заяви).

Якщо роботодавець не хоче приймати заяву про звільнення, слід надіслати її Укрпоштою цінним листом з описом вкладення. Дата прийняття заяви поштою вважатиметься датою її подання.

Працівнику, який перебуває за кордоном, можна подати заяву про звільнення за власним бажанням таким чином:

Але в такому випадку слід подбати про:

- строк, щоб заява встигла потрапити до роботодавця до дати звільнення;
- докази того, що в конверт ви поклали саме заяву про звільнення (тобто мати опис вкладення конверту).
 

Для цього:

- слід роздрукувати та підписати заяву про звільнення за власним бажанням, вказавши дату звільнення та ст. 38 КЗпП;
- відсканувати та підписати заяву ЕЦП;
- разом з протоколом ЕЦП надіслати заяву на всі відомі електронні пошти роботодавця. І обов’язково запросити відповіді щодо одержання адресатами вашої заяви про звільнення в порядку ст. 11 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг».

Але роботодавець може відмовити у прийнятті такої заяви, оскільки не зможе пересвідчитись, чи дійсно її надіслали ви і чи справді це ваше волевиявлення.

Враховуючи воєнний стан та перебування працівника, який звільняється, за межами України, працівникам у заяві про звільнення варто написати прохання надіслати копію наказу про звільнення та скан-копію трудової книжки на вашу електронну пошту. Оригінали документів згодом можуть бути передані поштою або отримані вами особисто після приїзду в Україну.