Нюанси трудових відносин у разі реорганізації підприємства



У разі зміни роботодавця, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується.

Припинення трудового договору з ініціативи роботодавця можливе лише в разі скорочення чисельності або штату працівників (ч. 4 ст. 36 КЗпП).

Порядок врегулювання трудових відносин у разі реорганізації:

1. Наказ про реорганізацію (приєднання, злиття, поділ), зміни в організації виробництва та праці.

2. Штатний розпис у підприємства-правонаступника та наказ про його затвердження. 

3. Перелік посад, за якими: 

4. Наказ про скорочення штату або чисельності працівників, переведення та зміни умов праці. Ознайомити працівників з ним.

5. Наказ підприємства-правонаступника про зарахування тих працівників, які залишаються працювати (при цьому не треба звільняти та приймати працівників).

6. Попередження двох видів:

7. Ознайомити працівників із письмовим попередженням під підпис за 2 місяці до звільнення (для вивільнення) або за день (для зміни умов праці та переведення).

8. Накази про: переведення або зміну істотних умов праці, звільнення у зв’язку із скороченням або невідмовою продовжувати працювати (з ознайомленням працівників).

9. Трудові книжки, особові справи, кадрові журнали працівників передаються підприємству-правонаступнику за актом прийняття-передання.

10. Запис до трудової книжки: