Чи можна надати щорічну відпустку мобілізованому працівнику


У листі від 03.04.2023 р. № 4706-05/14490-07 Мінекономіки розглядає питання щодо надання щорічних відпусток мобілізованим педагогічним працівникам і торкається питань обчислення стажу, що дає право на щорічну відпустку.

Як відомо, педагогічним працівникам щорічну відпустку надають протягом канікулярного періоду (невдовзі буде сезон таких відпусток). Тому й виникло питання, як бути з відпустками, якщо педагогічного працівника мобілізовано.

На думку Мінекономіки, мобілізовані працівники (частина третя ст. 119 КЗпП) в період проходження військової служби не набувають права, зокрема, на щорічну основну відпустку в роботодавця, в якого вони увільнені від виконання обов’язків, передбачених трудовим договором. Їм надають гарантії відповідно до ст. 40 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».
 

Погоджуємося з таким висновком: не може працівник одночасно бути увільненим від роботи на час служби і в той самий час перебувати у щорічній відпустці.

Те ж саме стосується працівників-«тероборонівців» (детальніше див. тут).

Щодо стажу роботи, що дає право на відпустку, то тут Мінекономіки робить відсилання до п. 2 частини першої ст. 9 Закону України «Про відпустки» і зазначає, що з 19.07.2022 р. період проходження служби до відпусткового стажу не зараховується.

Очевидно, у запиті до Мінекономіки були ще запитання щодо обчислення стажу педагогічної роботи, зокрема, для виплати надбавок за вислугу років. До стажу педагогічної роботи зараховується, зокрема, час перебування громадян України на військовій службі, йдеться в листі.