Як враховувати щомісячні премії у розрахунку «лікарняних»



У листі від 07.04.2023 р. № 13488-15877/Р-03/8-2800/23 ПФУ роз’яснює питання щодо включення щомісячної премії у розрахунок «лікарняних».

Відповідь на врахування будь-яких виплат при обчисленні допомог очевидна з п. п. 32 Порядку  № 1266: їх враховують за даними звітності з ЄСВ незалежно від того, за який період вони нараховані.

Але з огляду на останній абзац листа, питання, схоже, стосувалося іншого. Якщо в жовтні працівник працював, у листопада — відпустка без збереження зарплати цілий місяць, але нарахована премія за жовтень: її враховувати? Отут відповідь з листа незрозуміла.

До 01.01.2023 р. у п. 3 Порядку № 1266 була норма, що «місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин, виключаються з розрахункового періоду». І ФСС роз’яснював, що в такому випадку не враховують і виплати, які нараховані в цьому місяці. Схоже, ПФУ зайняв таку ж позицію. А чому? Хіба вони не включаються до звіту і не є базою нарахування ЄСВ? Але якщо працівників це влаштовує (ніхто ж досі не оскаржив ці норми і роз’яснення), то хай так і буде.