Оприлюднено проєкт типового договору про добровільну сплату ЄСВ


 13 грудня Пенсійний фонд оприлюднив проєкт постанови, якою пропонується затвердити:

Договір може бути укладено особою (на користь особи), яка досягла 16-річного віку (крім особи, інформація про яку відсутня в інформаційній базі системи персоніфікованого обліку) та не належить до осіб, яким призначено пенсію у солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Договір укладається особою, яку ідентифіковано шляхом використання кваліфікованого електронного підпису, електронної системи ідентифікації “Bank ID” чи іншого засобу ідентифікації особи, який дає можливість однозначно ідентифікувати заявника, в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (далі – Портал "Дія"), у тому числі з використанням мобільного додатка Порталу "Дія" (далі – мобільний додаток "Дія"), або через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду.

Для укладення договору особі необхідно:

1. Пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію з використанням Порталу "Дія", мобільного додатку "Дія" або вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду (у тому числі мобільного додатку доступу до нього “Пенсійний фонд”) на електронному носії, критерії якого підтримують його використання;

2. Подати запит, який містить такі дані про особу, яка укладає договір (у разі укладення договору на користь третьої особи – також про особу, на користь якої укладається договір):

3. Підтвердити відповідність особи, на користь якої укладається договір, вимогам, зазначеним у пункті 4 цього Порядку, а також ознайомлення та згоду з умовами договору шляхом проставлення позначки у відповідних полях.

У разі затвердження ця постанова набере чинності з дня її офіційного опублікування.

Нагадаємощо Законом України від 04.11.2022 р. № 2734-IX внесено зміни до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, якими передбачено право на добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування для працюючих осіб, в тому числі можливість укладення договору про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування на користь третьої особи (крім особи, інформація про яку відсутня в інформаційній базі системи персоніфікованого обліку).

При цьому передбачено, що типовий договір та порядок його укладення затверджуються ПФУ за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення.