Зміни до Порядку № 100: що відомо на сьогодні


Нагадаємо, уряд постановою від 01.09.2021 р. № 917 вніс зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою від 08.02.1995 р. № 100.

Серед іншого, другий і третій абзаци п. 3 викладено в новій редакції (таблиця).

Зміни, внесені до другого та третього абзаців п. 3 Порядку № 100
 


Було

Стало

Суми нарахованої заробітної плати враховуються у тому місяці, за який вони нараховані та у розмірах, в яких вони нараховані, без виключення сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо, за винятком відрахувань із заробітної плати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт без позбавлення волі.
 
Премії та інші виплати, які виплачуються за два місяці або більш тривалий період, при обчисленні середньої заробітної плати включаються шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду частини, що відповідає кількості відпрацьованих робочих днів періоду (місяців), за які такі премії та інші виплати нараховані. Така частина визначається діленням суми нарахованих премій та інших виплат на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів кожного місяця, що відноситься до розрахункового періоду для обчислення середньої заробітної плати

Суми нарахованої заробітної плати, крім премій (в т. ч. за місяць) та інших заохочувальних виплат за підсумками роботи за певний період, враховуються у тому місяці, за який вони нараховані, та у розмірах, в яких вони нараховані, без виключення сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо, за винятком відрахувань із заробітної плати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт.
Премії (в т. ч. за місяць) та інші заохочувальні виплати за підсумками роботи за певний період під час обчислення середньої заробітної плати враховуються в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця, в якому вони нараховані. Для цього до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду додається частина, яка визначається діленням суми премії або іншої заохочувальної виплати за підсумками роботи за певний період на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період

 

Мінекономіки поки жодних роз’яснень на цю тему не підготувало і малоймовірно, що вони будуть. Нам лише вдалося дізнатися, що тепер всі премії слід враховувати пропорційно кількості місяців, за які їх нараховано, починаючи з місяця, в якому вони нараховані (наперед).

Наприклад, якщо квартальна премія нарахована у вересні, то вона належить до вересня, жовтня і листопада. І якщо один з цих трьох місяців входить у розрахунковий період, то кратно відпрацьованим дням слід врахувати й премію. Якщо, скажімо, відрядження у жовтні, то в розрахунковий період (серпень – вересень) враховуємо тільки частину премії, яка припадає на вересень. Для цього до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду (у нашому випадку вересня) додається частина, яка визначається діленням суми премії або іншої заохочувальної виплати за підсумками роботи за певний період на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період.

Оскільки працівники працюють по-різному, то премія, що включається до розрахункового періоду, визначена таким розрахунковим шляхом, може відрізнятися від фактичної. Чи це так задумано, чи це побічний ефект — без Мінекономіки не розібратися. Сподіваємося, протягом трьох місяців, відведених на перерахунок, ситуація проясниться.

Чому протягом трьох місяців? Встановлено, що працівникам, яким у період з 12 грудня 2020 р. до набрання чинності цією постановою (мається на увазі постанова КМУ від 01.09.2021 р. № 917. — Прим. ред.) обчислення середньої заробітної плати було здійснено відповідно до постанови КМУ від 08.02.1995 р. № 100 без врахування нарахованих у цьому періоді премій та виплат за підсумками роботи за певний період, протягом трьох місяців після набрання чинності цією постановою здійснюється перерахунок середньої заробітної плати з урахуванням п. 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого зазначеною постановою.

Це означає, що якщо хтось не робив перерахунок середнього заробітку після нарахування премії за два і більше місяців, як про це роз’яснювало Мінекономіки (див. тут), тепер слід зробити перерахунок по-новому, з урахуванням внесених змін до п. 3 Порядку № 100. Ще раніше ми писали, що це стосується тільки тих, хто не робив перерахунки взагалі, тепер вже сумніваємося і все ж хочемо дізнатися від Мінекономіки, «що автор хотів сказати цим твором».
 

Доповнено 20.09.2021 р. з урахуванням роз'яснення Мінекноміки від 10.09.2021 р. № 4711-06/45145-07:

"...працівникам, яким у період з 12.12.2020 р. до набрання чинності Постанови № 917 обчислення середньої заробітної плати було здійснено без врахування нарахованих у цьому періоді (з 12.12.2020 р. по 03.09.2021 р. включно) премій та виплат за підсумками роботи за певний період, протягом трьох місяців після набрання чинності Постанови № 917 повинні здійснити перерахунок середньої заробітної плати з урахуванням редакції п. 3 Порядку № 100, яка була чинна на час настання події (на час розрахунку середньої заробітної плати)".

Однозначними є лише зміни, внесені у п. 4 Порядку № 100, який визначає перелік виплат, що не враховуються в усіх випадках обчислення середнього заробітку. Зокрема, відповідно до нового пп. «о» не враховується грошова винагорода за сумлінну працю та зразкове виконання службових обов'язків, а відповідно до змін у пп. «и» — виплати, пов'язані з святковими та ювілейними датами, днем народження, за довголітню і бездоганну трудову діяльність, активну громадську роботу тощо.

Зміни, внесені до абзацу третього п. 8 Порядку № 100, роблять відсилку в порядку обчислення виплат на кшталт вихідної допомоги до двох попередніх абзаців цього пункту, а не лише абзацу першого.

До змін було встановлено, що в разі коли середня місячна заробітна плата визначена законодавством як розрахункова величина для нарахування виплат і допомоги, вона обчислюється шляхом множення середньоденної заробітної плати, розрахованої згідно з абзацом першим цього пункту, на середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді. А абзац перший цього пункту містить норми про визначення середньоденної зарплати лише з фактично нарахованої зарплати. Тоді як абзац другий — виходячи з посадового окладу чи мінімальної заробітної плати.