Нові ознаки доходів у ф. № 1ДФ


Офіс великих платників податків ДПС нагадує, що з 01.07.2020 р. набрав чинності наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до додатка до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку» від 26.05.2020 р. № 241 (далі — Наказ № 241).

У розділі 1 приводяться у відповідність до норм ПКУ чинні назви ознак доходів, а саме:

Ознаку доходу 153 поділено на дві:

Ознаку доходу 106 розділено на три ознаки:

Зі змісту ознаки доходу 125 видалено інформацію про внески за договорами довгострокового страхування життя.

Ознаки доходу 128, 150 викладено в новій редакції.

Ознака доходу 128 «Cоціальні виплати з відповідних бюджетів». Під цією ознакою зазначається сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги (включаючи грошові компенсації особам з інвалідністю, на дітей з інвалідністю при реалізації індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги особам з інвалідністю з Фонду соціального захисту інвалідів.

Ознака доходу 150 «Сума стипендії». Під цією ознакою зазначається сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад’юнкту.

Податківці нагадують також, що нові та змінені ознаки доходів застосовуються податковими агентами в разі подання податкового розрахунку за ф. № 1ДФ починаючи з ІІІ кварталу 2020 р.


Від редакції додамо, що ми ці питання також розглядали на сторінках журналу «Заробітна плата» та висвітлювали на сайті, тож див.: