Чому ФСС затримує фінансування за листками непрацездатності


◦ Соціальне страхування
◦ Тимчасова непрацездатність
◦ Листок непрацездатності
◦ Офіційні роз’яснення
11.11.2021

За підсумками жовтня 2021 р. на рахунок Фонду соціального страхування України надійшло 2,689 млрд гривень частки ЄСВ. Потреба у видатках на допомоги та страхові виплати (без урахування адмінвидатків) за цей же період склала 4,817 млрд гривень, враховуючи заборгованість з фінансування «лікарняних», «декретних», допомог на поховання і страхових виплат, що накопичилась на початок місяця.

Перевищення потреби у видатках над фактичними доходами від частки ЄСВ, з якої складається бюджет Фонду, склало понад 2,1 млрд гривень. Нагадаємо, потреба у видатках перевищує доходи від частки ЄСВ упродовж усього 2021 р. та корелює із зростанням сум допомог за листками непрацездатності, виданими, у тому числі, в разі лікування від COVID-19.

Бюджет Фонду соціального страхування України майже повністю складається з частки ЄСВ. Увесь обсяг сплаченого єдиного внеску розподіляється між ФССУ, Пенсійним фондом і Фондом соцстрахування на випадок безробіття відповідно до визначених Урядом пропорцій. Так, до бюджету ФССУ надходить частка ЄСВ у розмірі 9,5727 % від 100 % обсягу єдиного внеску.

У зв’язку зі зростанням кількості листків непрацездатності, які передаються до Фонду на оплату, а також через системне зменшення упродовж декількох років відсотка частки ЄСВ, яка направляється до бюджету ФССУ (загалом майже на 5 %, що у грошовому еквіваленті розрахунково дорівнює близько 16 млрд грн недоотриманих коштів), сьогодні наявні затримки у фінансуванні матеріального забезпечення.

Однак незважаючи на збільшення стандартних строків фінансування матеріального забезпечення, усі види допомог надаються Фондом у повному обсязі.

Фонд соціального страхування України направляє кошти на матеріальне забезпечення та страхові виплати кожного дня, по мірі сплати єдиного внеску страхувальниками. Аби працівники могли слідкувати за станом фінансування онлайн, щоденно у телеграм-каналі Фонду публікуються дані про суми і напрями виплат за тегом #фінансування_оперативно. Після проведення фінансування проходить декілька днів банківських операцій, доки кошти надійдуть на рахунок роботодавця. Ця інформація оновлюється у телеграм-каналі за тегом #фінансування_страхувальників у розрізі регіонів.

Нагадаємо, дата фінансування прямо залежить від дати подання заяви-розрахунку за листком непрацездатності як для паперових, так і для е-лікарняних. Дізнатись точну дату подання заяви-розрахунку працівники можуть у своїй бухгалтерії або у відділенні Фонду за місцем реєстрації роботодавця (потрібно буде назвати свій ідентифікаційний код).

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП