Голова Мін’юсту Денис Малюська підкреслив, що держава може цілком законно вимагати військово-облікові дані в разі звернення чоловіків.  Громадянам, які уникають мобілізації в Україні, все частіше відмовлятимуть у наданні послуг.

Про це міністр юстиції заявив в інтерв’ю, опублікованому на YouTube-каналі «Це ніхто не буде дивитись» 11 червня.
 

Чи законно відмовляти в послугах ухилянтам від мобілізації в Україні

Закон про адміністративні послуги передбачає, що в разі звернення громадян за якоюсь послугою держава може вимагати як умову її надання військово-облікові документи. Міністр підкреслив, що якщо надання військового квитка стане обов’язковим, це дозволить українцям «з’являтись на радарах держави».

«Це нормальний, правильний, природний процес. Процес триває. Я не можу сказати, що ми повсюдно запровадили такі механізми. Але, на моє переконання, він буде з’являтись все частіше. Все частіше для надання послуг військовозобов’язаним держава буде запитувати військово-обліковий документ», – запевнив він.

 

Для яких послуг будуть потрібні документи від ТЦК

Д. Малюська пояснив, що очікувати масштабної реформи не слід. Законодавство вже передбачає можливість вимагати військовий квиток. З його слів, йдеться про «сотні, якщо не тисячі» послуг, у разі надання яких можна висунути таку вимогу.

«Я переконаний, що на певних послугах ми не запроваджуватимемо. Це все, що стосується членів сім’ї військовозобов’язаного, дітей військовозобов’язаного. У цьому випадку держава жодних блоків не буде ставити. Ми досить обережно ставимось до оцінки, де послуги не є критично важливими, а де вони важливі», – зазначив голова Мін’юсту.

Він уточнив, що військово-облікові документи вимагатимуть під час надання послуг, потрібних «задля гарного життя» та особистого комфорту військовозобов’язаного. Чиновник переконаний, що це станеться «рано чи пізно». У разі надання критично важливих для життя послуг таких змін не передбачається.


"Фокус"