Скоротити не можна звільнити. Про те, як зараз бізнесмени переглядають умови оплати праці своїх співробітників


06.05.2020

Звільняють не насправді й справді звільняють, скорочують ставки не насправді й справді скорочують. Обіцяють виплатити пізніше частину заморожених коштів, виплатять не насправді чи насправді… Невідомо… Кажуть: «Час такий, прибутки зменшилися, немає з чого платити. Навіщо тепер бухгалтерія? Якщо прибутку немає, залишимо одного бухгалтера або візьмемо на аутсорсі, а будуть кошти — знайдемо нового».

Хто «вистраждав» своїх співробітників, тому складніше звільнити й шкода втратити команду, але він легко домовляється на справжню часткову зайнятість за справжню часткову оплату. Там, де чесні відносини й реальні справи, там завжди простіше. А хто хитрував, не поважав праці своїх людей, не виконував обіцянок, того співробітники кинули самі, не чекаючи чергового конфузу й звинувачення в зрадництві.

За останній місяць частіше стали траплятися запитання: як розрахувати меншу чисельність людей, якщо продажі зменшилися, а що буде, якщо я звільню й не виплачу відпускні, а що буде, якщо я не виплачу зарплати, а як знайти заміну, щоб удвічі дешевше, адже роботи не буде…

Що ми бачимо по факту обговорення проблеми? І як діяти в різних випадках?

Ситуація 1: бізнес зараз зупинився, він і до цього був неприбутковим

На жаль, зволікати із закриттям бізнесу недоцільно. А чого чекаємо й чому так сталося раніше? Виявляється, у попередніх умовах був винен Порошенко, тепер винен Зеленський. Завтра буде винен таємний уряд. Консультант тут безсилий, від нього чекають не заклику змінити модель бізнесу, від нього чекають мільйона для фінансування. Клієнт не готовий дивитися на ситуацію інакше.

Ситуація 2: бізнес був ефективний, а тепер прибутки зменшилися й потрібно звільнити половину працівників, щоб скоротити половину фонду зарплати

По-перше, щоб скоротити половину фонду зарплати можна звільнити заступників + 20 % штату — це й буде половина фонду. Різати потрібно ставки не знизу, а зверху, і оплати стимулів усіх директорів щедро прив'язати до результату. Той, хто не погодиться й не знає, як досягти результату, — тому і попередня ставка не допоможе про це дізнатися.

Ситуація 3: зараз працюватимуть за їжу, знайдемо поступливіших

Поступливіші за їжу — це ті, хто працює, поки не поїв, вони легко залишають роботу й зобов'язання, легко змінюють обідній стіл. Серед бухгалтерів це взагалі найбільш ризиковий співробітник з усіх можливих.

Ситуація 4: ми знайдемо таких, хто виконуватиме те, що робили Маша, Даша, а також те, що вони повинні були робити, але не робили

Звідки з’являється увпевненість знайти в таких умовах натовп універсалів за пів ціни? Бачимо, що попит на них лише зріс, і ціна теж. Універсали обирають самі.

Ситуація 5: ми почекаємо. Усі сидять удома. Мовчать. І ми мовчимо

Таких ситуацій багато. По-перше, не всі вони сидять удома. І не всі мовчать. Деякі примудряються підробляти в конкурентів і вийдуть після карантину до них, але сидять тихо, чекають виплати відпускних.

Ситуація 6: ми пробуємо різні варіанти, адже в такий час виграють спритні

Слово «спритний» означає жвавий, моторний, меткий. Це не про хитрість опинитися у виграші, це ж не рулетка. Хитрий грає до наступної партії розіграшу. Однак залишитися без штанів — більш реальний варіант, ніж отримати великий виграш. А от бути метким — це діяти не навмання, а на випередження.

 

ЯКІ ІСНУЮТЬ ВАРІАНТИ? 

Варіант 1. Якщо ви впевнені, що за ваш бізнес варто боротися — оцініть рівень доходів на найближчий квартал. Визначте список завдань, склад ключових функцій і список ключових співробітників, без яких цей рівень доходів неможливий, визначте умови розрахунків з ними в разі виконання заданих параметрів. Працюйте на результат. Хто не погодиться – з'ясуєте, домовтеся або розійдіться. Це справедливо.

Варіант 2. Якщо ви не вірите в майбутнє, і вам немає з ким іти вперед. Про які рішення може йтися? Робіть усе самі. Це чесно.

Варіант 3. Якщо ви сумніваєтеся у своїх рішеннях – закрийтеся або ризикуйте, або приймайте рішення лише спільно в команді й чітко дотримуйтеся домовленостей. Іншого шляху немає. Це життя.

Що робити з бухгалтерами?

Якщо роботи стало менше — визначте години роботи, нові ставки й дозвольте колегам мати підробіток, погодьте ваш час, не смикайте людину в інший період. Якщо вам потрібно напружувати людину весь день, якщо роботи багато — про які скорочення, суміщення або аутсорс йдеться? Вам ніби потрібна аналітика, але ви нею не користуєтеся — звільніть аналітика. Якщо ви вирішили сумістити позиції, точно розрахуйте очікуваний час завантаження людей. Відповідь на кшталт «я ніколи не розумів, що вони там роблять, от звільню й перевірю» – неправильна. Зрозумійте, а потім, можливо, звільняйте. Це дешевше.

Дешевий бухгалтер коштуватиме дорого. Особливо в період законодавчих змін.

 

Олена Прендзевська,
керівник партнерських проєктів,
фінансовий бізнес-консультант, підприємець

+38 067 240 12 00 (viber)
+38 095 282 96 92
Lenaprend – Skype
finance.prelen@gmail.com
https://www.facebook.com/Elenaprendzevskaya
https://m.facebook.com/Gde1000000/


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП