Суд поновив держслужбовця, який був звільнений внаслідок невідповідності займаній посаді


◦ Трудовi вiдносини
◦ Трудові спори
30.08.2021

Для захисту держслужбовця від безпідставного звільнення попередження про звільнення має містити підстави невідповідності позивача посаді, а також ким саме та яким чином встановлено невідповідність посаді, в чому така невідповідність полягає.

З такою позицією погоджується ВС/КАС у постанові від 10.06.2021 р. № 817/892/18.

У розглянутій справі держслужбовцю встановили випробувальний строк під час призначення на посаду. Наприкінці випробувального строку його попередили про звільнення у зв’язку із встановленням невідповідності займаній посаді згідно з п. 2 частини першої ст. 87 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII. Надалі особу звільнили у зв’язку з встановленням невідповідності держслужбовця займаній посаді протягом строку випробування.

Тож держслужбовець звернувся до суду, аби визнати наказ про звільнення неправомірним та поновитись на посаді. Суди першої та апеляційної інстанції виходили з того, що з метою захисту держслужбовця від безпідставного припинення відносин державної служби попередження про звільнення має містити підстави невідповідності позивача посаді, а також ким саме та яким чином встановлено невідповідність займаній посаді та в чому вона полягає. Рішення про невідповідність особи займаній посаді незалежно від форми його оформлення повинно бути мотивованим, детальним і повним, відображати всі суттєві обставини, що мали вплив на його прийняття.

Проте попередження про звільнення позивача не містило визначення чітких підстав невідповідності займаній посаді, було загальним та неконкретизованим, без наведення мотивів, не відображало обставин, що мали вплив на його прийняття.

Верховний Суд погодився із рішеннями судів попередніх інстанцій, які дійшли правомірного висновку про порушення відповідачем встановленого порядку звільнення позивача з держслужби з підстав невідповідності займаній посаді.

Суд також відзначає, що незважаючи на право суб’єкта призначення самостійно визначати, чи відповідає працівник посаді, на яку його призначено, чи ні, у суб’єкта призначення існує обов’язок дотримання процедури призначення та звільнення особи з посади.

Обов’язковому з’ясуванню в цьому випадку підлягали, зокрема, такі обставини:

  • коли працівник не справляється з дорученою йому роботою (обов’язками);
  • фіксування факту того, що працівник не впорався зі своїми посадовими обов’язками або неналежним чином поставився до них саме в результаті недостатності своєї кваліфікації;
  • визначення конкретних претензій роботодавця разом із письмовими поясненнями працівника про причини допущених ним порушень.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП