Управління Держпраці готуються до перевірок через можливі скарги на дискримінаційну рекламу про вакансії


◦ Зміни в законодавстві
13.01.2022

Начальник Управління Держпраці у Житомирській області Сергій Сечін у коментарі для Житомир.info розповів, що 8 січня в Україні почали діяти зміни до Закону України «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознакою статі. Роботодавців, які вказують у вакансії стать, вік кандидатів, расу або колір шкіри, штрафуватимуть. Про це повідомляє сайт Управління Держпраці у Житомирській області.

«Сьогодні стаття 24-1 забороняє в рекламі про вакансію або прийняття на роботу зазначати вік кандидата, стать, приналежність до будь-якої конфесії, громадських організацій, відповідність раси. Відповідальність за таке — штраф у розмірі 10 мінімальних заробітних плат, що становить 65 тис. грн. Якщо роботодавець набирає особисто на роботу і оголошує прийом на власне підприємство, то він не є суб’єктом, який надає послуги з посередництва, тому й застосувати такі фінансові санкції буде дуже проблематично. Тому що будь-який суд не погодиться з нашими висновками. Якщо ці оголошення розміщені в засобах масової інформації, тоді настає відповідальність суб’єкта господарювання, тому що в даному випадку він буде рекламодавцем, тому ЗМІ не несуть відповідальності за це, тому що вони рекламують те, що їм надав інший суб’єкт, тобто замовник. Якщо в оголошенні вказано «вантажник» чи «швачка», це не є дискримінацією, це назва професії, яка визначена класифікатором професій і посад», — розповідає начальник Управління Держпраці у Житомирській області Сергій Сечін.

До Управління скарги від жителів області ще не надходили, а в разі надходжень інспектори здійснюватимуть позапланові перевірки.

«Скарг у нас ще не було, але я думаю, що якщо ми стикатимемося з такими скаргами, то будемо здійснювати позапланові перевірки. Людина повинна спочатку відвідати того роботодавця, який помістив дискримінаційну рекламу або на своєму сайті, або в ЗМІ, отримати негативну відповідь щодо можливого працевлаштування, і тоді з цього моменту вважається, що права громадянина України порушені, і тоді вона може звернутися до Управління Держпраці у Житомирській області. Спочатку здійснюється перевірка, потім експерт робить висновок щодо наявності або відсутності порушення і за наявності порушення накладається штраф відповідною постановою відповідальною особою Управління Держпраці в Житомирській області. Розглядати не порушення, а майбутнє порушення ми не маємо права», — сказав Сергій Сечін.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП