В Україні працюватиме цифрова європейська модель встановлення інвалідності


◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
120

24.10.2024

На регіональному рівні МСЕК ліквідують до кінця року, а завдяки доступу до Електронної системи охорони здоров’я буде забезпечена цифровізація процесів експертизи встановлення інвалідності. 

Про це заявив народний депутат, голова Комітету ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

«Президент провів засідання РНБО, де розкритикував корупцію у медико-соціальних комісіях та дав доручення їх ліквідувати. Повністю підтримую рішення РНБО. Вважаю МСЕК радянськими рудиментами, які через численні скандали асоціюються в українців з хабарями та липовими довідками», – наголосив парламентар.

Він додав, що за рішенням РНБО, до кінця року систему МСЕК ліквідують та проведуть повну цифровізацію всіх етапів встановлення інвалідності. Крім того, законопроєкт про реформування МСЕК протягом місяця має бути винесений на розгляд Верховної Ради.

«Моя позиція – кожен корупціонер має бути покараний. І ті, хто допомагають отримати підробні документи, і ті, хто їх отримує», – зазначив М. Радуцький.

Він зауважив, що кадрові рішення вже ухвалили. Звільнені відповідальні за перевірки висновків МСЕК: посадовці МОЗ, керівники центральної МСЕК, Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності МОЗ, Науково-дослідного інституту реабілітації осіб з інвалідністю Вінницького медуніверситету.

Також, за словами М. Радуцького, до кінця тижня ліквідують центральну МСЕК, а до кінця року – всі регіональні.

«На регіональному рівні їхні функції з проведення експертизи передано кластерним і надкластерним лікарням спроможної мережі медзакладів. Завдяки доступу до Електронної системи охорони здоров’я буде забезпечена цифровізація процесів експертизи», – пояснив голова профільного парламентського комітету.

Також МОЗ спільно із правоохоронними органами створить робочі групи для перевірки обґрунтованості рішень МСЕК, зокрема щодо встановлення інвалідності посадовцям.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП