Відпустка без збереження заробітної плати з ініціативи роботодавця — Держпраці


18.06.2019

 

ГУ Держпраці у Дніпропетровській області наголосило, що Закон  про відпустки містить дві норми, які регламентують надання працівнику відпустки без збереження зарплати, але  жодна з них не дає змоги примусово відправити працівника відпочивати. За це роботодавцю загрожує серйозне покарання.

Такими безоплатними відпустками є :

  • відпустки,які надають працівникам в силу суб’єктивного права, що належить їм за законом, тобто в обов’язковому порядку (ст. 25 Закону про відпустки); 
  • відпустки, що надаються за погодженням сторін, тобто роботодавця і працівника (ст. 26 Закону про відпустки).

Кожну з цих відпусток надають лише за бажанням працівника, а не з ініціативи роботодавця. А примусове відправлення працівників у відпустки без збереження зарплати — грубе порушенням законодавства про працю.

Нагадаємо, такий же висновок свого часу озвучувало Мінсоцполітики у листі: «примусове відправлення працівників у відпустки без збереження заробітної плати є грубим порушенням законодавства про працю, за що роботодавця в установленому порядку має бути притягнено до відповідальності».

Словосполучення «грубе порушення» у цьому випадку відіграє надважливу роль. Адже саме за грубе порушення законодавства про працю передбачена кримінальна відповідальність (ст. 172 ККУ): штраф до 50 нмдг (до 850 грн.) або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або виправними роботами на строк до двох років.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП