Заповнення ф. № 1ДФ у разі донарахування ПДФО


◦ Звітність
◦ Податкова звітність
◦ Звітність з ПДФО
24.12.2020

Головне управління ДПС у Тернопільській області роз’яснює, чи відображають у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ заниження ПДФО за результатами перевірки, і повідомляє таке.

Результати перевірок, під час яких виявлено порушення, оформлюють актом (ст. 86 ПКУ). На підставі п. 58.1 ПКУ контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення (далі — ППР).

Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (далі — Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ) затверджений наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 р. № 4 (далі — Порядок № 4).

Податковий розрахунок — це документ, який свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку. На підставі відомостей щодо сум утриманого та/або сплаченого податку, які зазначаються у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ, нарахування податкового зобов’язання не проводиться (п. 1.2 розділу І Порядку № 4).

Розділом III Порядку № 4 передбачено, що Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ заповнюється таким чином:

  • у графах 3 та 3а відображається сума нарахованого та виплаченого доходу за відповідний звітний період з урахуванням донарахованої суми;
  • у графах 4 та 4а відображається сума податку на доходи фізичних осіб з урахуванням суми недоплати/переплати.

Таким чином, резюмують податківці, якщо під час проведення документальної перевірки контролюючим органом встановлено заниження ПДФО за минулий період та вручено ППР, то результати такої перевірки відображаються податковим агентом у Податковому розрахунку ф. № 1ДФ у звітному (податковому) кварталі, у якому узгоджено податкове зобов’язання з ПДФО.


Від редакції поставимо зустрічне запитання: як відображаємо? Як звичайний дохід поточного періоду: нарахування та виплату доходу, нарахування та сплату податку? Чи лише нарахування та сплату податку, адже за ППР ми узгоджуємо суму податку, а не доходу?

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП