Запровадження простою під час карантину— роз'яснення Держпраці


◦ Трудовi вiдносини
◦ Простій
◦ Офіційні роз’яснення
27.04.2020

Головне управління Держпраці у Запорізькій області нагадало, що на період запровадження карантину значна частина роботодавців змушені були внести зміни у свій порядок роботи. Більшість зробила це шляхом надання працівникам відпусток, запровадження віддаленої роботи (виконання роботи вдома) або встановлення режиму простою.

Визначення простою наведено в ст. 34 КЗпП — це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами. Такі умови є необхідними для виконання роботи підприємством (частина перша ст. 34 КЗпП). Це можуть бути погодні умови для сільськогосподарських підприємств; економічні умови — відсутність замовлень, введення економічних санкцій, обмежень тощо; відключення електроенергії; вихід з ладу необхідного обладнання та неможливість його швидко відремонтувати; форс-мажорні обставини.

Згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню й поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 530-IX введення карантину віднесено до форс-мажорних обставин, тобто обставин непереборної сили. У разі запровадження простою на підприємстві під час карантину:

— працівник продовжує перебувати в трудових відносинах з підприємством;

— відповідно до частини першої ст. 113 КЗпП працівнику оплачується час простою з розрахунку не нижче від 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Під час простою нарахування доплат і надбавок, передбачених колективним договором, не здійснюється, оскільки працівники в цей час не виконують встановленої їм норми праці (лист Мінсоцполітики від 19.09.2013 р. № 805/13/155-13). Однак зберігаються ті виплати, які є обов’язковими та напряму прив’язані до окладу, наприклад, доплати за ступінь, стаж, звання тощо, якщо вони є. Доплата до мінімальної зарплати в разі простою не здійснюється (роз’яснення Мінсоцполітики від 12.01.2017 р.).

На відміну від інших варіантів (відпустка, дистанційна робота) згода працівника (навіть формальна) для запровадження простою не потрібна, наголошують у Держпраці. Роботодавець може все оформити шляхом видання відповідного наказу.

 

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП