Тарифні ставки водіїв автотранспортних засобів


◦ Оплата праці
332

06.09.2024

Формування тарифних ставок водіїв автотранспортних засобів (вантажних і легкових автомобілів, автобусів) у низці галузей господарювання має свої особливості.

 

Формування тарифних ставок

Законодавчі норми. Згідно зі ст. 15 Закону про оплату праці та ст. 97 КЗпП у системі оплати праці тарифні ставки встановлюються підприємствами самостійно в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральним, галузевими (міжгалузевими) і територіальними угодами. Якщо колективний договір на підприємстві, в установі, організації не укладений, роботодавець зобов’язаний погодити ці питання із профспілковим органом, що представляє інтереси більшості працівників, а в разі його відсутності — з іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом.

Договірні норми формування тарифних ставок водіїв автотранспортних засобів (далі — водії) з урахуванням виробничих особливостей галузей господарювання встановлені у схемах галузевих угод.

 

Для підприємств галузі, де робота на автотранспорті є основною діяльністю

Умови оплати праці водіїв на підприємствах такої галузі встановлюються колективним договором з дотриманням норм законодавства та положень Галузевої угоди між Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, Федерацією роботодавців транспорту України, спільним представницьким органом Профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України і Всеукраїнської незалежної профспілки працівників транспорту у сфері автомобільного транспорту на 2024–2026 роки (далі — Галузева угода з автотранспорту).

Згідно з додатком 1 до Галузевої угоди з автотранспорту тарифні ставки водіїв формуються за коефіцієнтами співвідношень до мінімальної зарплати.

 

Для підприємств, де робота на автотранспорті не є основною діяльністю, і галузева угода (не) передбачає формування тарифних ставок водіїв за групами автомобілів

Як приклад можна навести підприємства житлово-комунального господарства.

Свого часу Галузевою угодою між Міністерством з питань житлово-комунального господарства України, Всеукраїнським об’єднанням обласних організацій роботодавців підприємств житлово-комунальної галузі «Федерація роботодавців ЖКГ України» і Центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України на 2017–202018 роки (далі — Галузева угода із ЖКГ) у додатку 2 був передбачений підгалузевий коефіцієнт співвідношення мінімальної місячної тарифної ставки водія автотранспортних засобів до встановленої угодою мінімальної тарифної ставки робітника І розряду — 1,48. Для водіїв тарифні ставки підвищуються, і їх розмір визначається підприємствами в колективних договорах.

А в Галузевій угоді між Міністерством розвитку громад та територій України, Об’єднанням організацій роботодавців «Всеукраїнська конфедерація роботодавців житлово-комунальної галузі України» та Центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України на 2017–2024 роки в додатку 2 коефіцієнти співвідношень мінімальної тарифної ставки робітника І розряду (місячної тарифної ставки) за видами робіт та окремими професіями до встановленої Галузевою угодою мінімальної тарифної ставки робітника І розряду бачимо градацію за групами автомобілів.

 

Встановлення тарифних ставок

Встановлення на підприємстві тарифних ставок і посадових окладів — це комплекс організаційно-розпорядчих дій, що повторюється. Згадані дії документально оформлюються в такій послідовності:

  • внесення до колективного договору підприємства змін, які відображаються в нових редакціях додатків до договору про розміри тарифних ставок і посадових окладів за професіями робітників і посадами службовців;
  • затвердження в наказі по підприємству штатного розпису в новій редакції, розробленого з урахуванням нових розмірів тарифних ставок і посадових окладів, прийнятих у змінах до колективного договору;
  • встановлення в наказі по підприємству працівникам облікового складу розмірів тарифних ставок і посадових окладів, постійних доплат і надбавок з урахуванням розмірів тарифних ставок і посадових окладів, затверджених у новій редакції штатного розпису.

Ці організаційно-розпорядчі дії виконуються як у разі підвищення тарифних ставок і посадових окладів у зв’язку з підвищенням законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати, так і в разі встановлення на підприємстві мінімальної заробітної плати в розмірі, що перевищує її законодавчо встановлений рівень.

 

Приклади формування тарифних ставок водіїв
за основними схемами тарифних угод

з/п

Вихідні дані та схеми розрахунків тарифних ставок водіїв на прикладі формування тарифної ставки водія вантажного бортового автомобіля вантажопідйомністю від 5 до 7 тонн

На підприємстві галузі робота автотранспорту:

основна
діяльність

неосновна діяльність,
і галузева угода формування тарифних ставок водіїв за групами автомобілів

передбачає

не передбачає

1

Прийнятий на підприємстві розмір:

 

 

 

 

— місячної мінімальної заробітної плати, грн

8000

 

 

 

— прожиткового мінімуму для працездатних осіб

 

3028

3028

2

Коефіцієнт співвідношення мінімальної тарифної ставки робітника І розряду до розміру мінімальної заробітної плати / прожиткового мінімуму

1,8

1,2

3

Розмір мінімальної місячної тарифної ставки робітника І розряду
(ряд. 1 × ряд. 2), грн

5450,4

3633,30

4

Передбачений галузевою угодою коефіцієнт співвідношення тарифної ставки водія:

 

 

 

4.1

— до розміру мінімальної заробітної плати

1,931

4.2

— до розміру мінімальної тарифної ставки робітника І розряду

2,22

1,48

5

Місячний розмір тарифної ставки водія, грн (ряд. 1 × ряд. 4.1)

15 448,00

12 099,89

5377,73

 

На підприємствах, які не підписали галузевих угод, тарифні ставки водіям встановлюються за загальними правилами організації тарифної системи оплати праці (більше про тарифну систему див. тут).


За матеріалами публікацій у журналі «Заробітна плата» 

 

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП