Закон про «клуб білого бізнесу»: як це працюватиме


◦ Робочий час. Режими роботи
◦ Підсумований облік робочого часу
◦ Зміни в законодавстві
45

29.07.2024

З 01.08.2024 р. набере чинності більша частина (інша вже чинна з 27.07.2024 р.) Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства» від 18.06.2024 р. № 3813-IX (далі — Закон № 3813), більш відомого як закон про «клуб білого бізнесу». Розглянемо, які нові норми він запроваджує для роботодавців.

 

Податкове законодавство України

Статтю 3 ПКУ доповнено новим пп. 3.3, згідно з яким порядок адміністрування податків, зборів, митних платежів, ЄСВ та інших платежів відповідно до законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на податківців, визначається лише податковим законодавством, законодавством про ЄСВ.

Це нововведення передусім обумовлено тим, що в податкових спорах платники податків часто посилалися на строки застосування санкцій, що передбачені ст. 250 ГКУ.

Зараз законодавець чітко вказав, що до таких правовідносин застосовується лише ПКУ та Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

 

Податковий ризик

Визначення цього поняття наведено в пп. 14.1.221 ПКУ, і воно означає такий податковий ризик (комплаєнс-ризик), який є ймовірністю невиконання платником податків податкового обов’язку щодо:

  • взяття його на облік як платника податків;
  • реєстрації платником окремих видів податків. Наприклад, несвоєчасна реєстрація платником ПДВ чи перехід на загальну систему в разі перевищення встановлених ПКУ лімітів для певних систем оподаткування;
  • подання (своєчасного подання) податкової звітності, декларування (повного декларування);
  • сплати (своєчасної та повної сплати) податкових зобов’язань;
  • інших податкових обов’язків. Наприклад, неподання уточнюючих розрахунків або нереєстрація податкових накладних;
  • невиконання платником податків іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на ДПС. Наприклад, щодо застосування РРО.

 

Комплаєнс

У пп. 14.1.221-¹ ПКУ визначено, що комплаєнс — це система заходів та процедур, що здійснюються податковими органами з метою підвищення рівня добровільного виконання податкових та інших обов’язків платниками податків, відповідно до вимог податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи ДПС, та зменшення ймовірності настання податкового ризику (комплаєнс-ризику).

 

Функції податківців

Закон № 3813 додав таку функцію податківців, як здійснення комплаєнсу в межах повноважень, визначених ПКУ. При цьому податківці мають право здійснювати управління податковими ризиками в межах повноважень, визначених ПКУ.

Також були внесені косметичні зміни до деяких функцій органів ДПС, що детальніше трактують такі обов’язки контролюючого органу.

 

Зміни в декларації та уточнення

Було додано реквізит «Код адміністративно-територіальної одиниці за КАТОТТГ». Також відтепер діятиме не КОАТУУ, а КАТОТТГ, що за своєю суттю є Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад.

Уточнено пп. 164.2.11 ПКУ, згідно з яким до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО включаються сума надміру витрачених коштів / електронних грошей, отриманих платником на відрядження або під звіт та не повернутих своєчасно.

 

Користування житлом ВПО

У підрозділі 1 розділу ХХ ПКУ з’явився новий п. 33, згідно з яким у період до припинення або скасування воєнного стану до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані:

  • у вигляді вартості використання житла в розмірі не більше двох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2024 р. — це 14 200,00 грн), наданого працівнику, який має статус ВПО, у безоплатне користування роботодавцем, що є виробником / постачальником товарів оборонного призначення за державними оборонними контрактами (договорами) з оборонних закупівель та/або виконавцем робіт та послуг оборонного призначення, та/або є підприємством-співвиконавцем за зазначеними контрактами (договорами) у розумінні Закону України «Про оборонні закупівлі», за умови, що таке житло розташоване на території України та було придбане, споруджене або орендоване роботодавцем під час воєнного стану;
  • у вигляді безоплатного користування житлом, розташованим на території України, членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення працівника-ВПО, за умови їх спільного проживання в такому житлі, згідно з договором.

Положення цього пункту застосовуються щодо податкового періоду (місяця), протягом якого роботодавець здійснював виконання (співвиконання) хоча б одного державного оборонного контракту (договору) з оборонних закупівель. Наприклад, якщо оборонні замовлення були виконані протягом 11 календарних місяців, окрім вересня, то для вересня такого року ця пільга не застосовується.

 

Пов’язані особи

Внесено зміни до пп. 14.1.159 ПКУ, у якому наведені критерії визначення пов’язаних осіб. 

У пп. «а» пп. 14.1.159 ПКУ до цих критеріїв додано такі ознаки: 

  • доходи (виручка) юридичної особи — резидента від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) (за вирахуванням непрямих податків), окремій юридичній особі — нерезиденту або окремому іноземному утворенню без статусу юридичної особи (в т. ч. нерезиденту, який провадить господарську діяльність через постійне представництво на території України), протягом календарного року становлять 75 і більше відсотків доходів (виручки) такої юридичної особи — резидента від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) (за вирахуванням непрямих податків) всім нерезидентам, за умови, що такі доходи становлять 50 і більше відсотків загальної суми доходу такої юридичної особи від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) (за вирахуванням непрямих податків), визначеного за правилами бухгалтерського обліку;
  • вартість продукції (товарів, робіт, послуг), придбаної юридичною особою — резидентом в іншої окремої юридичної особи — нерезидента або окремого іноземного утворення без статусу юридичної особи (в т. ч. у нерезидента, який провадить господарську діяльність через постійне представництво на території України) протягом календарного року, становить 75 і більше відсотків вартості продукції (товарів, робіт, послуг), придбаної такою особою у всіх нерезидентів, за умови, що сума таких операцій з придбання становить 50 і більше відсотків загальної вартості продукції (товарів, робіт, послуг), придбаної такою юридичною особою — резидентом.

У пп. «в» змінено розмір частки: у разі коли частка володіння корпоративними правами кожної особи в наступній юридичній особі в ланцюгу становить 25 (було — 20) і більше відсотків, усі особи такого ланцюга є пов’язаними (незалежно від результатів множення).

Крім того, зацікавленим платникам податку слід звернути увагу на зміни щодо контрольованих іноземних компаній (ст. 39-2), визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (пп. 135.2.1.5), подання звітності про сплату держдивідендів (п. 46.2).

 

Особливості адміністрування «білого бізнесу»

Підрозділ 10 розділу ХХ ПКУ доповнено новим п. 69.41, в якому, власне, і йдеться про «клуб білого бізнесу».

Так, на період дії воєнного стану в Україні та по 31 грудня року, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства встановлюються особливості адміністрування податків, зборів, платежів, що здійснюється податківцями.

Згідно з пп. 69.41.1 вказаної норми ПКУ до платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства належать юридичні особи та ФОП, що одночасно відповідають всім таким вимогам (повинна бути дотримана кожна з вимог):

а) податковий борг та/або заборгованість з інших платежів, контроль за стягненням яких покладено на органи ДПС, не перевищує 3000 нмдг (51 000 грн) та з дня їх виникнення минуло не більше 30 днів;

б) відсутність заборгованості (недоїмки, штрафу, пені) із сплати ЄСВ;

в) відповідність критеріям, визначеним пп. 69.41.2 ПКУ, залежно від обраної системи оподаткування;

г) відсутність фактів порушення платником податків податкових обов’язків щодо подання звітності та/або документів (повідомлень), у т. ч. передбачених ст. 39 і 39-², п. 46.2 ПКУ (йдеться і про фінансову звітність);

ґ) відсутність винесених щодо платника податку податкових повідомлень-рішень про порушення граничних строків розрахунків за операціями з експорту та/або імпорту товарів протягом останніх 12 місяців;

д) відсутність рішення про відповідність платника податків критеріям ризиковості платника ПДВ;

е) відсутність розпочатої процедури припинення юридичної особи або підприємницької діяльності ФОП;

є) відсутність порушеного провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) платника податків;

ж) відсутність прийнятого щодо платника податків та/або його засновників (учасників), кінцевих бенефіціарних власників рішення про застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) у порядку, встановленому Законом України «Про санкції»;

з) відсутність у платника податків та/або його засновників (учасників), кінцевих бенефіціарних власників громадянства держави, що здійснює збройну агресію проти України (крім громадян такої держави, яким надано статус учасника бойових дій після 14.04.2014 р.);

и) відсутність серед засновників (учасників), кінцевих бенефіціарних власників платника податків осіб, місцем проживання (місцезнаходженням) яких є держава, що здійснює збройну агресію проти України;

і) відсутність змін щодо основного виду економічної діяльності, внесених щодо платника податків до ЄДРПОУ протягом останніх послідовних 12 календарних місяців. Тож можна змінювати інші види діяльності, окрім основного.

Платник податків, який відповідає всім вимогам, визначеним цим підпунктом, та критеріям, встановленим пп. 69.41.2 ПКУ, підлягає включенню до Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.

 

Що вимагає пп. 69.41.2 ПКУ

Державна податкова служба України забезпечує формування та затвердження Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства з урахуванням вимог, визначених пп. 69.41.1 ПКУ, та критеріїв, установлених цим підпунктом, не пізніше останнього робочого дня березня, травня, серпня та листопада.

Перелік платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства оприлюднюється ДПС України на своєму офіційному вебсайті на 15 робочий день з дня його затвердження.

До Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства включається інформація про:

  • найменування — для юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) — для ФОП;
  • податковий номер або серію (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті). Це було зроблено, щоб уникнути тезок.

Державна податкова служба України не оприлюднює у Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства інформацію про платників податків, які подали повідомлення про відмову в оприлюдненні даних про платника податків. Форма та порядок подання повідомлення про відмову в оприлюдненні даних про платника податків встановлюються ДПС України.

Отже, якщо хочете зберегти анонімність з цього питання — пишіть таку заяву.

У разі подання платником податків повідомлення про відмову в оприлюдненні даних про платника податків після оприлюднення Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства інформація про такого платника податків вилучається з оприлюдненого Переліку.

Показники, передбачені пп. «а», «б», «в», «д», «е», «є», «ж», «з», «и», «і» пп. 69.41.1 ПКУ, визначаються станом на дату формування Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.

Показники, визначені пп. «г», «ґ» пп. 69.41.1, розраховуються за останні 12 місяців, що передують місяцю формування Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.

Якщо контролюючий орган виявив факт невідповідності платника податків критеріям, визначеним пп. «ж», «з», «и» пп. 69.41.1 ПКУ, такий платник податків виключається з Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства в день виявлення такого факту.

Порядок розрахунку критеріїв для включення платників податків до Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства визначається ДПС України.

Для цілей цього підпункту галузь визначається за основним видом економічної діяльності платника податків на рівні класу згідно з КВЕД 009:2010. Саме тому й не бажано змінювати основний вид діяльності протягом останніх 12 місяців.

Розраховані середні показники критеріїв, передбачені цим підпунктом, публікуються на офіційному вебсайті ДПС України протягом п’яти робочих днів після затвердження Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.

Розраховані щодо платника податків показники критеріїв, які не відповідають рівню середніх критеріїв для включення до Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, передбачених цим підпунктом, розміщуються в електронному кабінеті такого платника податків.

 

Щодо юридичних осіб на загальній системі

Критерії для них передбачені пп. 69.41.2.1 вказаної норми та мають бути одночасно та всі такі:

a) показник рівня сплати податку на прибуток підприємств дорівнює / перевищує середній показник у відповідній галузі за останні чотири квартали з урахуванням п. 137.5 ПКУ;

б) показник рівня сплати ПДВ дорівнює / перевищує середній показник у відповідній галузі (крім платників, у яких операції з вивезення товарів за межі митної території України становлять 25 і більше відсотків загального обсягу постачання) за останні 12 звітних (податкових) періодів;

в) показник середньомісячної нарахованої та/або виплаченої податковим агентом — юридичною особою зарплати за останні чотири звітні (податкові) періоди становить не менше середньої зарплати у відповідній галузі у відповідному регіоні, помноженої на коефіцієнт 1,1, за умови, що середньомісячна чисельність працюючих за зазначений період становить не менше п’яти осіб.

 

Щодо резидентів Дія.Сіті

Для них встановлений один критерій: показник рівня сплати податків до зведеного бюджету дорівнює / перевищує середній показник рівня сплати податків до зведеного бюджету резидентів Дія.Сіті.

 

Щодо юридичних осіб — платників ЄП 3 групи

Критерії (мають бути виконані всі) встановлені пп. 69.41.2.3 ПКУ і є такими:

а) показник рівня сплати податків до зведеного бюджету дорівнює / перевищує середній показник у відповідній галузі за останні чотири квартали;

б) показник середньомісячної нарахованої та/або виплаченої податковим агентом — юридичною особою зарплати за останні чотири звітні (податкові) періоди становить не менше середньої зарплати у відповідній галузі у відповідному регіоні, помноженої на коефіцієнт 1,1, за умови, що середньомісячна чисельність працюючих за зазначений період становить не менше п’яти осіб.

Тобто законодавець також намагається знизити рівень безробіття.

 

Щодо юридичних осіб — платників ЄП 4 групи

Критерії (мають бути виконані всі) встановлені пп. 69.41.2.4 ПКУ і є такими:

а) показник різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції, та витрат на оренду земельних ділянок за останній звітний період має від’ємне значення. Законодавець стимулює сплату податків, щоб платник отримав певні бонуси;

б) показник рівня сплати ПДВ дорівнює / перевищує середній показник у відповідній галузі (крім платників, у яких операції з вивезення товарів за межі митної території України становлять 25 і більше відсотків загального обсягу постачання) за останні 12 звітних (податкових) періодів;

в) показник середньомісячної нарахованої та/або виплаченої податковим агентом — юридичною особою зарплати за останні чотири звітні (податкові) періоди становить не менше середньої зарплати у відповідній галузі у відповідному регіоні, помноженої на коефіцієнт 1,1, за умови, що середньомісячна чисельність працюючих за зазначений період становить не менше п’яти осіб;

г) площа наявних у платника податку у власності (на праві власності / користування) орендованих земельних ділянок становить не менше 200 гектарів включно або орендованих земельних ділянок комунальної та/або державної власності — не менше 0,5 гектара (станом на 1 січня поточного року), що задекларовані до 20 лютого поточного року та за які сплачено суму податкового зобов’язання з плати за землю в строки, передбачені законодавством, або платником податку, який перебуває на спрощеній системі оподаткування четвертої групи, сплачено податкові зобов’язання з єдиного податку в повному обсязі та в строки, передбачені законодавством.

 

Щодо фізичних осіб — підприємців на загальній системі оподаткування

Критерії (мають бути виконані всі) встановлені пп. 69.41.2.5 ПКУ і є такими:

а) показник рівня сплати ПДВ дорівнює / перевищує середній показник у відповідній галузі за останні 12 звітних (податкових) періодів;

б) показник рівня сплати ПДФО від провадження господарської діяльності за звітний (податковий) рік дорівнює / перевищує середній показник у відповідній галузі;

в) показник середньомісячної нарахованої та/або виплаченої податковим агентом — ФОП зарплати за останні чотири звітні (податкові) періоди становить не менше середньої зарплати у відповідній галузі у відповідному регіоні, помноженої на коефіцієнт 1,1

 

Щодо фізичних осіб — підприємців, які є платниками ЄП 3 групи

Критерії (мають бути виконані всі) встановлені пп. 69.41.2.6 ПКУ і є такими:

а) задекларований обсяг доходу за податковий (звітний) період перевищує 5 млн грн. Як бачимо, законодавець стимулює збільшувати виробництво (обсяги) продажів;

б) показник рівня сплати податків до зведеного бюджету дорівнює / перевищує середній показник у відповідній галузі за останні чотири квартали;

в) показник середньомісячної нарахованої та/або виплаченої податковим агентом — ФОП зарплати за останні чотири звітні (податкові) періоди становить не менше середньої зарплати у відповідній галузі у відповідному регіоні, помноженої на коефіцієнт 1,1.

 

Щодо новостворених суб’єктів господарювання

Згідно з пп. 69.41.2.7 ПКУ платники податків, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), можуть бути включені до Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства з першого числа місяця, що настає за податковим (звітним) кварталом, але не раніше одного календарного року з дати взяття такого платника на облік у контролюючому органі.

 

Особливості податкового адміністрування

Відповідно до пп. 69.41.3 ПКУ для платників податків, що відповідають наведеним вище критеріям, встановлюються такі особливості податкового адміністрування на період їх включення до Переліку:

а) органами ДПС не розпочинаються:

  • фактичні перевірки з питань ліцензування діяльності із зберігання пального виключно для потреб власного споживання та/або промислової переробки. Зверніть увагу, що дозволені фактичні перевірки щодо використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та виплати роботодавцями доходів у вигляді заробітної плати без сплати податків до бюджету, а також здійснення фізичною особою підприємницької діяльності без державної реєстрації;
  • документальні позапланові перевірки, крім перевірок, що проводяться:
    • лише на звернення платника податків;
    • з підстав, визначених пп. 78.1.1 і 78.1.2 в частині контролю за трансфертним ціноутворенням, пп. 78.1.3, 78.1.5, 78.1.7, 78.1.8, 78.1.9, 78.1.12, 78.1.14, 78.1.15, 78.1.16, 78.1.19, 78.1.21 та 78.1.22 ПКУ;
  • перевірки платників податків, щодо яких отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником податків вимог валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями;
  • перевірки платників податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції, організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес), платників податків, які надають фінансові, платіжні послуги;
  • документальні планові перевірки, крім перевірок платників податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції, організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес), платників податків, які надають фінансові, платіжні послуги;

б) строк проведення камеральної та документальної перевірок платника податку, зазначених у п. 200.10 і 200.11 ПКУ, становить 5 та 10 робочих днів відповідно. Тобто строк зменшився з 20 та 40 календарних днів, що є позитивним для платників ПДВ. Положення цього підпункту застосовується до заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ, поданих платником податку протягом періоду включення платника податків до Переліку. Якщо заява подана до включення платника ПДВ до Переліку чи після, строки для проведення перевірок є розширеними;

в) індивідуальні податкові консультації надаються платнику податків виключно ДПС України протягом 15 календарних днів, що настають за днем отримання ним звернення, без можливості продовження строку його розгляду. Тобто отримати ІПК можна швидше. У разі отримання звернення на ІПК територіальним органом ДПС він зобов’язаний надіслати його до ДПС України протягом наступного робочого дня після отримання такого звернення;

г) закріплення за платником податків посадової особи територіального органу ДПС, відповідальної за взаємодію з платником податків (комплаєнс-менеджера);

ґ) отримання платником податків на свій запит у п’ятиденний строк відомостей про наявну в органі ДПС податкову інформацію, яка може свідчити про податкові ризики в діяльності такого платника податків, а також консультацій щодо усунення таких ризиків.

 

Взаємодія з комплаєнс-менеджером

Така взаємодія описана у пп. 69.41.4 ПКУ та передбачає консультування платника податків з питань, пов’язаних з виконанням його податкових обов’язків.

Платник податків з «клубу білого бізнесу» має право взаємодіяти з комплаєнс-менеджером в усній формі, а також з використанням засобів дистанційного зв’язку, в т. ч. у режимі відеоконференції.

Комплаєнс-менеджер під час взаємодії з платниками податків несе відповідальність згідно із законодавством, у т. ч. про запобігання корупції.

 

Повідомлення про включення / виключення до «клубу білого бізнесу»

Згідно з пп. 69.41.5 ПКУ ДПС України повідомляє платника податків про включення / виключення його до/з Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства шляхом надсилання через електронний кабінет такого платника податків інформаційного повідомлення за формою та в порядку, встановленими ДПС.

 

Висновки: на що впливає статус «клубу білого бізнесу»

Згідно з пп. 69.41.6 ПКУ факт включення або виключення платника податку до/з Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства застосовується лише для цілей, що передбачені пп. 69.41 ПКУ. Тобто платникам зробили деякі преференції під час перевірок та взаємодії з органами ДПС.

Перебуваючи в «клубі білого бізнесу», неможливо збільшити строк для подання документів (подання податкової декларації, змін до ф. 20-ОПП, платіжних інструкцій для сплати податків та ЄСВ тощо).

Фактично законодавець намагається дисциплінувати платників, збільшити надходження до бюджету, підвищувати зарплати, зменшувати безробіття в умовах воєнного стану. Разом із тим під час виживання бізнесу в умовах воєнного стану не для всіх платників такі заходи здаватимуться привабливими. Наприклад, платники податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції, навряд чи побачать для себе значні преференції, адже для них фактично нічого не змінилося.

 

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП