Закон про мобілізацію: коротко про головне


◦ Військовий облік. Військова служба
◦ Зміни в законодавстві
2188

17.04.2024

16 квітня 2024 р. Президент України підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11.04.2024 р. № 3633-IX (законопроєкт № 10449) (далі — Закон № 3633).

Цей Закон набирає чинності через один місяць з дня, наступного за днем його опублікування (опублікований 17 квітня 2024 р., а отже, набере чинності 18 травня 2024 р.), окрім норм, які стосуються забезпечення подання до ТЦК та СП відомостей про зареєстровані транспортні (водні) засоби, які можуть бути призначені для доукомплектування ЗСУ та інших військових формувань в особливий період.

 

Прикінцевими положеннями визначено:

  • у місячний строк з дня опублікування цього Закону:
    • прийняти нормативно-правові акти, що випливають із цього Закону;
    • переглянути порядок бронювання військовозобов’язаних з урахуванням вимог цього Закону та прийняти відповідні нормативно-правові акти;
  • у двомісячний строк з дня опублікування цього Закону:
    • забезпечити створення та функціонування електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного чи резервіста;
  • у тримісячний строк з дня опублікування цього Закону:
    • привести нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом; забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом тощо.

Тобто через один місяць з дня, наступного за днем опублікування Закону № 3633, слід очікувати нову постанову щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час (на заміну Порядку № 76) та протягом тримісячного строку — зміни до Порядку № 1487.

 

Коротко про те, що змінилося

  1. Щодо військового обов’язку громадяни України поділяються на такі категорії:
  • допризовники — особи, які підлягають взяттю на військовий облік;
  • призовники — особи, які взяті на військовий облік;
  • військовослужбовці — особи, які проходять військову службу;
  • військовозобов’язані — особи, які перебувають у запасі для комплектування ЗСУ та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;
  • резервісти — особи, які проходять службу у військовому резерві ЗСУ, інших військових формувань і призначені для їх комплектування в мирний час та особливий період.
  1. Строкова військова служба замінена базовою військовою службою. Для її проходження направляються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі (жіночої статі — добровільно), яким до дня відправлення на базову військову службу виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 25-річного віку.
  2. Громадяни, які перебувають на військовому обліку, в добровільному порядку реєструють свій електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного чи резервіста.
  3. Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, крім зазначених в абзаці першому частини 11 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 р. № 2232-XII, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їхнім бажанням.
  4. У період дії воєнного стану (також у період проведення мобілізації (крім цільової)) громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред’являти їх за вимогою відповідних осіб (уповноваженого представника ТЦК та СП або поліцейського та ін.).
  5. Громадяни України, які підлягають взяттю на військовий облік, перебувають на військовому обліку призовників або в запасі ЗСУ, у запасі СБУ, розвідувальних органів України чи проходять службу у військовому резерві, зобов’язані:
  • уточнити протягом 60 днів з дня набрання чинності Указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим ВРУ, свої персональні дані через:
  • ЦНАП,

або

  • електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста,

або

  • ТЦК та СП.
  1. У разі невиконання громадянином України вимоги ТЦК та СП про виконання обов’язку (обов’язків) військовозобов’язаним, резервістом до них судом застосовується тимчасове обмеження у праві керування транспортним засобом під час мобілізації.
  2. З метою задоволення потреб Збройних сил України, інших військових формувань на особливий період транспортними засобами (у т. ч. водними) і технікою в центральних та місцевих органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, а також у громадян — власників транспортних засобів можуть вилучатися транспортні засоби. Не підлягає переданню єдиний транспортний засіб, що належить громадянину по праву власності.

Питання вручення повісток розглянуто тут.


 

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП