7 складових психічного здоров’я


◦ Персонал
204

16.02.2024

Всесвітня організація охорони здоров’я виділяє 7 складових для нормального психічного самопочуття:

1. Усвідомлення постійності та ідентичності свого фізичного і психічного “Я”. Якщо людина втрачає відчуття самоідентифікації, сприймає себе не цілісно, не має усвідомлення життя, як єдиного процесу, а лише фрагментарні події — це привід звернути увагу на своє психічне здоров’я.

2. Постійність і однаковість переживань в однотипних ситуаціях. Якщо людина потрапляє в однакові ситуації, які виводять її із зони комфорту, то має бути чіткий план дій, за якого вона б почувала себе максимально захищеною.

3. Критичне ставлення до себе і своєї діяльності. Здатність до аналізу свого життя, своїх дій, докладених зусиль для досягнення певної мети чи цілі. Вміння вибудовувати для себе алгоритми дій та поведінки.

4. Адекватність психічних реакцій впливу середовища. Коли реакція людини відповідає силі й глибині зовнішнього чинника.

5. Здатність керувати своєю поведінкою відповідно до встановлених норм. Якщо людина намагається себе поводити, протестуючи загальноприйнятим нормам, це говорить про порушення психічного здоров’я (до прикладу, закидати ноги на стіл у громадських місцях).

6. Планування власної життєдіяльності та її реалізації. Планування свого режиму дня, роботи та сили й ресурс на те, щоб дотримуватися цього графіка.

7. Здатність змінювати свою поведінку залежно від зміни життєвих обставин. Гнучкість психіки людини свідчить про її ресурсність та адаптивні можливості.


Південне міжрегіональне управління Держпраці

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП