Батьки зможуть ділити соціальну відпустку між собою


◦ Час відпочинку
◦ Відпустки
◦ Соціальні відпустки
◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
26.11.2021

До ВРУ подано законопроєкт № 6343 від 23.11.2021 р., метою якого є вирівнювання у правах працівників жіночої та чоловічої статі, які мають дітей, а також батьків, які не є подружжям, у їх можливостях стосовно отримання додаткової відпустки «на дітей».

Проєктом закону пропонують перенести додаткову відпустку «на дітей» у КЗпП з глави ХІІ «Праця жінок» до загальної глави V «Час відпочинку». При цьому змін у тривалості такої відпустки або підстав для її надання не передбачається.

Нагадаємо, що у ст. 182-1 КЗпП йдеться про додаткову відпустку тривалістю 10 календарних днів працівникам, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Разом з цим умови надання цієї відпустки пропонується доповнити правом працівника на поділ за домовленістю між батьками (опікунами, усиновлювачами) на їх розсуд та використання одночасно чи в різні строки. Аналогічне доповнення щодо можливості поділу такої відпустки між батьками пропонують внести і до ст. 19 Закону України «Про відпустки».

Наразі під поділом відпустки мається на увазі надання частинами лише щорічних відпусток (ст. 12 Закону про відпустки). А що належить до щорічних відпусток, визначає частина перша ст. 4 цього Закону, і додаткової відпустки «на дітей» в цьому переліку немає. Хоча вона і надається щороку, проте належить до соціальних, що зазначено в частині четвертій ст. 4 Закону про відпустки. 

Законопроєкт змінює саме визначення поділу відпустки. Він пропонує дозволити обом батькам користуватися цією відпусткою, поділивши її між собою, користуватися нею можна буде навіть одночасно. Проте не прописується, як роботодавцю дізнатися про такий поділ, щоб правильно надавати ці відпустки або компенсувати їх невикористання в разі звільнення.  

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП