Безпека під час роботи з електроенергією: як запобігти електротравмам


◦ Охорона праці
03.10.2023


Електротравми можна отримати в разі потрапляння людини під дію електричного струму в результаті доторкання до елементів електроустановки, що перебуває під напругою. Під час проходження через тіло людини електричний струм може викликати опіки, непритомність, конвульсії, зупинку дихання і навіть смерть.

Електротравми також можливі без дотику людини до струмопровідних частин – внаслідок утворення електричної дуги в разі пробою між струмопровідними частинами і людиною чи землею,  обриву проводів ліній електропередач та їх контакту із землею та доторкання людини, яка стоїть на землі, до струмопровідних частин. Потрапляння під дію електричного струму можливе в разі наближення до обірваного проводу повітряної лінії на відстань менш ніж 8 метрів від місця його торкання землі. Всі ці випадки ураження носять тяжкий характер і можуть призвести до смертельного наслідку.

Щоб уникнути нещасних випадків від ураження електрострумом, необхідно чітко усвідомлювати небезпеку дії електричного струму і твердо знати та неухильно виконувати основні правила безпеки під час користування електроенергією, які забороняють:

  1. Доторкання до приладів, кабелів, або дротів, ізоляція яких порушена.
  2. Проведення різних робіт під дротами повітряних ліній із застосуванням металевих пристосувань.
  3. Доторкання до дерев, гілля яких розрослося і торкається дротів електромереж.
  4. Проведення спорудження, реконструкцію, знесення будинків і споруд, розвантажування або складування матеріалів в межах охоронної зоні повітряних і кабельних ліній без письмової згоди підприємства на балансі якого знаходяться дані електроустановки.
  5. Використання дротів, як мотузки для сушіння одягу, білизни, тому що дріт-мотузка може випадково доторкнутися до струмопровідних частин або металевого предмета (водостічної труби, стояка антени тощо), який торкається до частин повітряної лінії, що знаходиться під напругою.
  6. Виконання монтажу та ремонту зовнішньої проводки некваліфікованими особами, а також самовільне підключення струмоприймачів і надвірної електропроводки до електричного вводу в будинок, або повітряної лінії яка проходить поблизу будинку.
  7. Наближення на відстань менше 8 метрів до місця дотику до землі обірваного дроту або такого, що звисає з опори ( зона крокової напруги).

У разі обриву дротів повітряної лінії електропередач потрібно спочатку запобігти наближенню людей до місця обриву дроту (виставити охорону неподалік від обірваного дроту), а потім сповістити про пошкодження відповідальним особам підприємства, на балансі якого знаходяться дані електричні мережі. Людина, яка перебуває в зоні крокової напруги, повинна виходити від її дії, переміщуючи ступні ніг по землі, дуже маленькими кроками, не відриваючи стопи від землі.

Визволяти людину від дії напруги необхідно якомога скоріше, тому що від тривалості дії електричного струму на організм залежить важкість електротравми. Першочергово, що необхідно зробити – це за допомогою вимикача, рубильника, зняття запобіжника, штепсельного з’єднання відключити електроустановку. При напрузі до 1000 В для відділення постраждалого від струмопровідних частин можливо використати канат, палку або інший сухий предмет. Якщо людина перебуває на висоті – забезпечити її безпечне падіння.

Слід також завжди пам’ятати, що пожежа під лінією електропередач напругою вище 1000 В – це можливий обрив дроту. Наближення до місця виникнення пожежі без необхідних навичок і діелектричних електрозахисних засобів є дуже небезпечним. 


Джерело: Південне міжрегіональне управління Держпраці

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП