Бізнес обговорив питання бронювання працівників з трьома міністерствами


◦ Військовий облік. Військова служба
◦ Бронювання
63

17.07.2024


Минулого тижня Європейська Бізнес Асоціація зустрілася з представниками Міноборони, Мінекономіки та Мінцифри для обговорення ключових питань бронювання та мобілізації працівників, зокрема стосовно електронного бронювання, ролі та місця різних міністерств у цьому контексті, перспектив економічного бронювання тощо.

Так, щодо електронного бронювання було поінформовано, що прийнято зміни до Постанови № 76. Відповідно до них через портал "Дія" завантажуються списки на бронювання. Наразі відбувається бета-тестування цього електронного процесу. Тож заява надсилається до Реєстру військовозобовʼязаних, де здійснюється перевірка, чи перебувають особи на військовому обліку. Далі через Пенсійний фонд відбувається підтвердження того, що працівники працевлаштовані на цьому підприємстві. Далі на порталі "Дія" отримується результат процесу бронювання за поданим списком, а через "Резерв+" заброньовані зможуть побачити наявне бронювання.

Варто зауважити, що в Мінекономіки немає єдиного реєстру всіх заброньованих, тож наразі це відбувається в ручному форматі, проте у Міноборони є прагнення цей процес автоматизувати. Загалом же електронне бронювання має запрацювати протягом найближчого часу. Водночас ті, хто не встигне отримати паперове бронювання до запуску нової послуги, також зможуть отримати електронне бронювання через портал "Дія". Але після отримання такого бронювання у міністерстві просять надіслати їм лист та відкликати запит на попереднє бронювання в паперовому вигляді.

Щодо "Резерв+", то 18 травня набув чинності мобілізаційний закон, який надає 60 днів дня оновлення даних. Станом на тепер "Резерв+" надав можливість оновитись 3 млн 150 тис. громадян. Для інформації, оновлення даних можна зробити дистанційно – без візиту до ТЦК чи ЦНАПу. Так, якщо в "Резерв+" людина залишить контактні дані, то надається відповідна мітка часу, і це вже означає, що ви виконали законодавчу вимогу щодо надання про себе контактних даних. Було домовлено, що Міноборони надасть офіційне роз’яснення, що військово-облікові документи в електронному вигляді мають таку саму юридичну силу, як і документи у паперовому вигляді. Отже, на блокпостах можна буде пред’являти електронний документ з "Резерв+", який матиме таку саму юридичну силу.

Справді, наразі досить проблематично отримати статус рішення щодо бронювання. Мінекономіки працює над тим, щоб створити гарячу лінію, де можна буде отримати інформацію про статус бронювання. Але окремо і в Мінекономіки попросили бізнес формувати за максимумом вичерпний список тих, кого потрібно забронювати, а не надсилати щотижня доповнення, бо аналіз кожного доповнення потребує часу. Наразі було домовлено, що підприємці, які мають питання стосовно статусу їх запитів на бронювання, нададуть через Асоціацію інформацію Міноборони для того, щоб розібратись та надати бізнесу зворотний зв’язок.

Також порушувалось і питання економічного бронювання. Бізнес-спільнота підтримує необхідність прийняття цього механізму, адже важливо дати можливість підприємцям бронювати критично важливих для роботи працівників. У Верховній Раді зареєстровано декілька альтернативних законопроєктів, і наразі проводяться відповідні консультації із заінтересованими групами. Сподіваємось, найближчим часом законопроєкт щодо впровадження економічного бронювання як додаткового інструменту для бізнесу вдасться ухвалити.

Бізнес також порушував питання врегулювання бронювання за напрямами. Наприклад, для роботи представництв (корпорацій, адвокатських об’єднань тощо). У Мінекономіки підтвердили, що розглядається можливість надати можливість і їм бронювати працівників і очікується, що рішення щодо цього буде найближчим часом. Крім того, стосовно бронювання працівників транспортної галузі: наразі може бути заброньовано 50 % спеціалістів і збільшення відсотка не розглядається. Відсоток може бути більшим лише для тих, хто забезпечує ОПК чи енергетику.

Окремо підприємці порушили питання руху транспорту за межі області, що нині є проблемою, водночас питання військово-транспортного обов’язку належить до компетенції Міноборони.

Не менш важливим було і озвучене питання подання заздалегідь списків на бронювання, продовження бронювання. Так, важливо забезпечити безпечний перехід від бронювання до перебронювання, адже наразі виникають різні ризикові ситуації, зокрема вручення повісток. Було акцентовано, що списки у паперовому форматі можна подавати завчасно, але для електронного – ні, проте представники Мінекономіки пообіцяли розглянути це питання.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП