Бізнес просить не змінювати підходів до працевлаштування осіб з інвалідністю


◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
20.07.2022

На думку бізнесу, законопроєкт № 7433 встановлює занадто короткий період між отриманням інформації про виконання нормативу щодо працевлаштування осіб з інвалідністю та граничним строком сплати штрафу за його невиконання. Відповідні нововведення містяться в законопроєкті, який Комітет фінансів, податкової та митної політики ВРУ рекомендує до прийняття у першому читанні, повідомляє ЕВА.

По-перше, пропонується змінити підхід до розрахунку кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю. Наразі роботодавці самостійно роблять такі розрахунки і щорічно подають їх у вигляді звіту про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю за формою № 10-ПОІ. Проєкт Закону № 7433 пропонує перекласти цей обов’язок на територіальні відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, які будуть отримувати необхідні дані від Пенсійного фонду України.

З одного боку, бізнес звільняється від обов’язку подавати ще один звіт, який фактично дублює інформацію в рамках квартальної звітності із ПДФО та ЄСВ. З іншого – дані, якими оперуватимуть державні органи, самостійно збираючи та обробляючи інформацію за допомогою електронних реєстрів, можуть потребувати уточнення та/або коригування. Адже законодавство дозволяє підприємствам вносити коригування як за поточний, так і за попередні звітні періоди. У проєкті закону можливість вносити корегування не передбачено.

По-друге, встановлюється занадто короткий період між отриманням інформації про виконання нормативу та граничним строком сплати штрафу за невиконання нормативу. Так, розрахунок кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю пропонують надсилати компаніям до 1 квітня, а час для сплати штрафу за невиконання нормативу залишити чинним – до 15 квітня. Таким чином, фактично нівелюється право роботодавця оскаржити результати, у тому числі шляхом виправлень у поданих звітностях за попередні періоди, або довести, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення такого правопорушення.

По-третє, встановлюються нові підстави для проведення перевірок Держпраці. Виявлення ознак порушень законодавства про працевлаштування осіб з інвалідністю в отриманій з Державного реєстру інформації, відповідно до редакції законопроєкту № 7433, може стати причиною для проведення перевірки підприємств контролюючими органами. Це може створити додаткове навантаження на бізнес у вигляді збільшення кількості позапланових заходів державного нагляду та контролю у сфері трудових відносин, проведення яких нещодавно відновили попри воєнний стан. А з огляду на те, що підприємців на період дії воєнного стану та на перші місяці після його завершення звільнили від обов’язку подавати звіти, бізнесу може бути складно захищати свої інтереси перед інспекторами через відсутність у них необхідної звітності.

По-четверте, за задумом авторів документа, законопроєкт має вирішити проблему підтримки зайнятості осіб з інвалідністю в умовах війни шляхом покращення контролю за дотриманням квоти на працевлаштування людей з інвалідністю та здійснення стягнення у необхідних випадках адміністративно-господарських санкцій. При цьому питання зміни цільового використання надходжень від сплати компаніями санкцій за невиконання нормативу проєктом Закону не пропонується.

Тож Європейська Бізнес Асоціація наразі звертається до профільного Комітету парламенту з проханням внести зміни до законопроєкту № 7433 та виключити положення щодо санкцій за невиконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП