Чи має право роботодавець вимагати від працівника здавати ПЛР-тест після повернення з відпустки


◦ Трудовi вiдносини
◦ Відсторонення від роботи
◦ Карантин
24.06.2021

Деякі роботодавці вимагають від працівників, які повертаються з відпустки чи виходять на роботу після тимчасової непрацездатності, довідку про негативний результат ПЛР-тесту на COVID-19 під загрозою недопуску до роботи та подальшого звільнення. Чи правомірні такі вимоги роботодавців, відповіли на сайті Мін’юсту.


Чи законно вимагати у працівника здати ПЛР-тест?

Якщо під час влаштування на роботу ви підписували трудовий чи колективний договір, де зазначені вимоги щодо обов’язкового проходження ПЛР-тестування після відпустки, «лікарняного» або за іншою вимогою роботодавця, в такому разі невиконання цієї вимоги буде трактуватися як порушення умов трудового чи колективного договору. Якщо такі вимоги не передбачені договором, а вас відсторонюють від роботи через відсутність ПЛР-тесту, це порушення законодавства.


Які можуть бути підстави для відсторонення від роботи?

Відповідно до ст. 46 КЗпП відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом допускається в разі:

  • появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння;
  • відмови або ухилення від обов’язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони;
  • в інших випадках, передбачених законодавством.

Отже, відсторонення від роботи можливе у випадках, передбачених законодавством. Про це зазначається в наказі або розпорядженні керівника підприємства, установи чи організації, з яким працівник повинен бути ознайомлений належним чином. Строк відсторонення встановлюється до усунення причин, що його зумовили. Працівник має право оскаржити наказ про відсторонення від роботи у встановленому законом порядку.


Хто має обов’язково проходити тестування?

Згідно зі ст. 35-1 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. № 1645-ІІІ з метою здійснення епідеміологічного пошуку випадків зараження коронавірусною хворобою (COVID-19), а також ефективного виявлення осіб, які мали контакт із особами, хворими на коронавірусну хворобу, проводиться обов’язкове тестування:

  • осіб, які звертаються за медичною допомогою з ознаками коронавірусної хвороби;
  • осіб, які мали встановлений контакт із особою, хворою на коронавірусну хворобу.

Регулярне тестування є обов’язковим для медичних та інших працівників, які працюють у закладах охорони здоров’я, що надають медичну допомогу хворим на коронавірусну хворобу, а також осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення коронавірусної хвороби, зокрема працівників Національної поліції та Національної гвардії, незалежно від того, чи мали вони встановлений контакт із особою, хворою на коронавірусну хворобу.

Відповідно до п. 4 Стандарту 1 Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)» лабораторне обстеження на РНК SARS-CoV-2 рекомендовано проводити всім особам з ознаками ТГРС (тяжкий гострий респіраторний синдром) та/або інших ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція).

Тобто проходження ПЛР-тесту обов’язкове для осіб з ознаками коронавірусної хвороби та які мали встановлений контакт із особою, хворою на коронавірусну хворобу, а також рекомендовано особам з ознаками ГРВІ, вірусної пневмонії та/або ТГРС. Отже, якщо ви вийшли з відпустки, «лікарняного» тощо та не належите до зазначених осіб, то проходження тесту не є обов’язковим.


За чиї кошти має проходити  ПЛР-тестування?

Відповідно до ст. 169 КЗпП, ст. 17 Закону України «Про охорону праці», п. 2 Порядку проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок, затвердженого постановою КМУ від 23.05.2001 р. № 559, проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, здійснюється за кошти роботодавця. Таким чином, вважають у Мін’юсті, проходження ПЛР-тесту має відбуватися за кошти роботодавця.  


Чи можна просити в роботодавця письмове пояснення його вимог?

Для уникнення непорозумінь з роботодавцем у Мін’юсті рекомендують надати довідку від сімейного лікаря щодо відсутності у вас захворювання. Якщо роботодавець не зважає на довідку й наполягає зробити ПЛР-тест, працівник може подати письмове звернення до роботодавця з вимогою надати письмове повідомлення щодо обов’язку надання роботодавцю довідки про негативний результат ПЛР-тесту після повернення з відпустки, «лікарняного» тощо на робоче місця. Це письмове повідомлення може стати підставою для звернення до суду та доказом порушення ваших трудових та громадянських прав.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП